Luchtbal staat blank na wolkbreuk

Print
Antwerpen - Een zéér plaatselijke wolkbreuk mét hagel zorgde maandag uit het niets voor natte voeten op Luchtbal. In de Noorderlaan, Argentiniëlaan en Manchesterlaan stond het water op sommige plekken tot zo'n halve meter hoog. Kelders en ook enkele huizen liepen onder. Hoe een beetje regen in een wip voor zo'n overlast kon zorgen, is nog een mysterie.
BR>
Misschien heeft iedereen in Groot-Antwerpen het maandag rond 14u wel horen donderen, maar regenen deed het niét overal. Een zeer plaatselijke wolkbreuk met regen en hagel zette in korte tijd wel grote delen van de wijk Luchtbal blank. Vooral aan de in- en uitritten naar Punt aan de Lijn en Decathlon/Briko Depot stond de Noorderlaan stadinwaarts onder water, over de ganse breedte, fietspad en trottoir incluis. Het water kwam tientallen centimeters hoog.

Ook de parking tussen cinemacomplex Metropolis en sportwinkel Decathlon liep gedeeltelijk onder water. Terwijl de brandweer daar aan de slag was, werd ze massaal opgeroepen naar de iets verder gelegen Argentiniëlaan, aan de overzijde van de Noorderlaan. Die straat stond voor de helft blank, net zoals het kruispunt met de Manchesterlaan en een stukje van de Belfaststraat. Daar stond het water tot zo'n halve meter hoog. Een twintigtal kelders slikte water.

Ook enkele woningen deelden in de brokken. "Het is al de tweede keer dat het water tot in onze woonkamer stroomt", zegt Emile Lallemand (75) die aan de Argen- tiniëlaan 5 woont. "De vorige keer was zo'n tien jaar geleden. Mijn veranda achteraan is lager gelegen dan de woonkamer, dus daar is het nog erger." Emile moest noodgedwongen aan de slag met de vloertrekker. "Miserie, meneer. Zo moeten wij die wandkast daar helemaal ontmantelen, want het water is daar helemaal onder gelopen. En net zoals de vorige keer zal het weer niet erg genoeg zijn voor de verzekering", zucht Lallemand.

"Het ging onbeschrijflijk snel", pikken enkele bewoners van het flatgebouw op de hoek met de Manchesterlaan in. Zij hebben zelf al een putdeksel losgewrikt om het water sneller te evacueren. "In een mum stond het hier blank. Ik heb nog net onze wagen uit de ondergrondse parkeergarage kunnen rijden, want die stond helemaal onder", zegt Martine Commers. "Het is de tweede keer in die twintig jaar dat wij hier wonen dat er sprake is van wateroverlast", pikt haar echtgenoot in, "maar zo extreem was het nooit eerder."

Hoe de regen en hagel de straten op de Luchtbal in een mum van tijd zo blank konden zetten, blijft een vraagteken. "Misschien was de riolering ergens verstopt", proberen enkele bewoners. "Bij eerdere hevige regenval hadden we geen wateroverlast." Ook de brandweer moest gissen naar de oorzaak. Feit was dat sommige rioolkolken probleemloos het water afvoerden, terwijl andere niet konden volgen en zelfs water uitspuwden. Zo'n twee uur na de wolkbreuk was het water weggetrokken.

Ook in het nabije Merksem trok het wassende water hier en daar kort maar hevig van leer. Overlast was er vooral op de Bredabaan en de Lambrechtshoekenlaan. In een zijstraat van die laatste, De Vlaschaardstraat, liep één kelder onder. Het water stond er op een bepaald ogenblik tot 70 centimeter hoog. Het kwam bijna tot aan de elektriciteitsmeter en dus moest ook de elektriciteitsmaatschappij ter plaatse komen. De Ekersesteenweg, ook al vlakbij Luchtbal, kampte traditioneel ook met wateroverlast.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio