Straf met uitstel voor nalatigheid bij dood baby

Print
Ranst - Onthaalmoeder Lutgarde V. uit Ranst is wel degelijk verantwoordelijk voor de dood van een veertien maanden oude baby die in juli 2005 onder haar hoede was.
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de vrouw dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar met uitstel voor opzettelijke slagen en verwondingen met ongewild de dood tot gevolg. De rechtbank legde haar ook een verbod op om nog langer alleen te zijn met kinderen tot zes jaar, uitgezonderd haar eigen kinderen en kleinkinderen.

De baby stierf op 14 juli 2005. Uit de medische vaststellingen van de wetsgeneesheer bleek dat het meisje een hersenvliesbloeding had en door verstikking om het leven was gekomen. Ze miste ook twee tanden, die door een stompe impact van binnen naar buiten toe waren uitgerukt. Hoe het meisje die verwondingen opliep, is nog steeds niet duidelijk. Lutgarde V. heeft daar tijdens het onderzoek nooit eenduidige verklaringen over afgelegd.

Het was niet de eerste keer dat er bij Lutgarde V. een onthaalkindje stierf. Een jaar voor de feiten was er al eens een meisje gestikt tijdens het eten van groentepap. Het parket besloot toen dat het om een spijtig ongeval ging, maar Lutgarde V. heeft dat trauma wellicht nooit verwerkt. De gerechtspsychiater vermoedde dat er in 2005 opnieuw iets misliep en dat de beklaagde toen in paniek is geraakt.

Lutgarde had tijdens een van haar verhoren verklaard dat ze het meisje levenloos in bed had aangetroffen. Ze had het kind toen naar eigen zeggen met de hals tegen de bedrand gedrukt, zodat het erop zou lijken alsof het meisje zich verhangen had in bed. Wat de beklaagde op dat moment niet wist, was dat het kind nog leefde. Die verklaring, die ze later opnieuw introk, stemde volgens de wetsgeneesheer het best overeen met zijn vaststellingen. Hij had op de keel van het kind immers een rode striem aangetroffen.

De rechtbank achtte het bewezen dat Lutgarde V. verantwoordelijk was voor de dood van het meisje. Het onverwerkte trauma over de dood van het andere onthaalkindje kon niet als excuus worden aangehaald. Aangezien er bij de beklaagde het risico bestaat dat ze in paniek op een ongepaste en zelfs levensbedreigende manier zal reageren wanneer een kind in nood verkeert, legden de rechters haar een verbod op om nog langer alleen te zijn met kinderen jonger dan 6 jaar.

De rechtbank tilde er voorts zwaar aan dat Lutgarde V. elke verantwoordelijkheid ontvlucht en dat ze de ouders van het slachtoffer nog steeds in het ongewisse laat over wat er met hun dochtertje is gebeurd. De ouders, grootouders, broer en zus van het slachtoffer hadden zich burgerlijke partij gesteld en kregen een schadevergoeding van in totaal 60.851 euro.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio