'Waarom moest Stefanie dood?'

“Waarom, waarom, waarom...?” Tot drie keer toe klonk gisteren de vertwijfeling in de stem van Gilbert De Mulder, vader van de vermoorde Stefanie. Waarom toch hadden zijn exvriendin Maura Van Lommel en haar zoon Andy zijn favoriet, zijn “engel”, om het leven gebracht?

ssimons

BR> Niemand die verbaasd opkeek dat er vanaf het beklaagdenbankje ook nu weer, voor de zoveelste keer, geen duidelijk antwoord volgde.

Papa Gilbert De Mulder mocht maandagochtend aan voorzitter Buyle uitleggen welke bijzondere band hij van kleinsaf aan had met zijn misschien wel lievelingsdochter Stefanie. “We deden alles samen,” klonk het overduidelijk. In de Tongerse assisenzaal was vervolgens te horen hoezeer de tiener worstelde met de depressies van haar moeder, maar anderzijds ook hoe graag ze wel studeerde: “Ze wilde het nog ver schoppen in het leven. Stefanie was een erg fier meisje, ze heeft het perfecte parcours afgelegd,” vertelde de vader.

“Het valt op. U kan niets slecht zeggen over Stefanie,” zo stelde voorzitter Buyle vast. Waarop papa De Mulder: “Stefanie is een engel, iemand die haar leven niet heeft kunnen voltooien en die in schoonheid geëindigd is.”

“Het kerkhof”

Waarna Jef Vermassen het over een andere boeg gooide. “Er wordt beweerd dat u Maura, uw ex-vriendin, volledig overheerste, haar controleerde, voortdurend opbelde”, schotelde Jef Vermassen - advocaat voor de burgerlijke partij - Gilbert De Mulder voor. Maar die ontkende met klem. Spottende opmerkingen aan het adres van de ‘gehandicapte’ Andy Hermans dan? “Maar nee, ik heb hoogstens gezegd dat hij slordig gekleed rondliep. Trouwens, ik heb met Andy nooit last gehad, hij misschien met mij?”

Voorzitter Buyle wilde nog weten waar papa De Mulder tegenwoordig zijn mooiste momenten beleeft. “Op het kerkhof, bij het graf van mijn dochter. Daar kom ik tot rust,” zei de man.

Ook Maura Van Lommel wilde nog even haar zegje doen: “In alle openheid en eerlijkheid wil ik spijt betuigen voor de zaken die gebeurd zijn; waar ik een hele grote verantwoordelijkheid in heb. Het is een laffe dood geweest. Weet dat ik heel veel spijt heb. Maar ik kan het niet goedmaken. Ik zou bijna willen vragen om mij te vergeven, maar ik weet dat gij dat niet kunt.”

Het antwoord van Gilbert bleef niet uit: “Als ge iets tegen mij had, dan had ge míj van kant moeten maken, niet mijn dochter! Zoiets vergeven? Nee, dat kan ik niet. Stefanie zou het in haar goedheid nog wel overwogen hebben, maar ik kan het niet. Altijd heb ik mij afgevraagd: waarom, waarom, waarom...?”

Ook Andy Hermans wilde zijn spijt betuigen tegenover de vader van Stefanie. “Ik durf geen vergiffenis te vragen, besef dat het onvergeeflijk is...” prevelde hij, en: “Ik heb ook nooit iets tegen Stefanie gehad.”

“Buiten het feit dat ge haar wilde bezitten, ja. Ik geloof in uw spijt helemaal niet,” was vader De Mulders verdict, hard en duidelijk.

Kleinzoon

De 63-jarige buurman van het gezin De Mulder haalde gisteren de loftrompet boven voor buurmeisje Stefanie. “Zo’n dochter of kleindochter wil iedereen wel. Het noodlot wil dat Stefanie de dag voordat ze vermoord is nog in onze tuin gespeeld heeft met mijn kleinzoon. En enkele weken geleden is ook mijn kleinzoon overleden. De mensen die toen in de tuin speelden, die zijn er niet meer. U begrijpt dat ik het er best moeilijk mee heb.”

Over Maura had de buurman gemengde gevoelens: “De ochtend na de feiten legde ze vrolijk een arm over mijn schouder: ‘En? Goed geslapen?’ Ik wist toen nog van niks.”

Niemand wist trouwens wat er zich enkele uren eerder afgespeeld had. “Eén ding is mij toch bijgebleven: als een vrouw er ooit stralend kan uitzien, dan was het wel die morgen...”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio