Geen jobs op de helling in Olen

"Wij gaan samen een van de grootste koperproducenten van de wereld vormen", stelt topman Marnette van Norddeutsche Affinerie (NA). Hij doet een bod op het Belgische Cumerio en legt daar 30 euro per aandeel voor op tafel. "Indien ons overnamebod lukt, kunnen we internationaal heel ver doorstoten." Gezien de overname nauwelijks overlappingen creëert, staan geen jobs op de helling.

BR>

De 1.500 werknemers van Cumerio hadden al Duitse ingenieurs opgemerkt in de vestigingen van Olen, Pirdop (Bulgarije) en Avellino (Italië). Toen het management van de groep het bod van NA tijdens een buitengewone ondernemingsraad kwam bevestigen, waren ze niet verrast. De consolidatie in de grondstoffenmarkten grijpt snel om zich heen en het leek logisch dat er ook bij de grondstofverwerkers iets te gebeuren stond.

"Dit is niet enkel voor ons een geweldige opportuniteit", stelt Marnette formeel tijdens de voorstelling van zijn bedrijf. "Ook Olen, Pirdop en Avellino passen in ons plaatje. Wij kunnen uit de overname, die feitelijk een fusie is, een enorme dynamiek halen. De potentiële synergie tussen al onze vestigingen is in die mate groot dat wij met de groep op termijn nog een verdere doorstoot kunnen realiseren."

De Duitsers zien in het samengaan tussen de Norddeutsche Affinerie en Cumerio de kans om een nieuw internationaal platform te creëren in de kopermarkt. Zeker omdat de twee bedrijven niet enkel technisch, maar ook geografisch in elkaar passen. Na de overname zal de groep normaal een kapitaalverhoging opzetten.

Marnette steekt niet weg dat zijn bedrijf kan leren van de internationale aanpak bij Cumerio. De overname van de Bulgaarse smelter in Pirdop gaf Cumerio een kijk op de groeimarkten van Oost-Europa. NA was tot nog toe op Duitsland zelf toegespitst.

"Nee, de overname zal geen negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid binnen Cumerio", herhaalt Marnette. De negatieve effecten zouden daarentegen wél voelbaar zijn in de zetel van Hamburg. Plannen om de koperraffinaderij verder uit te breiden, worden opgeborgen omdat de nieuwe groep bij voorkeur een beroep doet op de onlangs uitgebreide koperraffinaderij van Olen. Er worden bovendien plannen uitgetekend om de installaties van Pirdop verder uit te breiden.

Hoofdzetel naar Hamburg

Norddeutsche Affinerie (NA) behoudt de hoofdzetel van de groep in Hamburg. Dat zou betekenen dat de huidige hoofdzetel van Cumerio in Brussel zou worden afgebouwd tot een ser-vicecentrum. Daar werken vandaag 40 personeelsleden. Het lijkt aannemelijk dat daar een aantal jobs sneuvelt. Maar die afbouw zou heel beperkt zijn.

Het directiecomité van NA wordt normaal uitgebreid met twee Belgen: huidige topman Luc Delagaye van Cumerio en zijn financiële directeur Michel Moser. Ook in de toezichtraad van NA zou plaats worden gemaakt voor twee Belgen.

Naam Cumerio verdwijnt

Als het overnamebod van Norddeutsche Affinerie op Cumerio slaagt, krijgt de nieuwe entiteit op termijn een nieuwe naam. Dat zou meteen ook betekenen dat de naam Cumerio, nauwelijks twee jaar na zijn lancering, alweer verdwijnt. Het koperbedrijf Cumerio werd destijds afgesplitst van het grondstoffenbedrijf Umicore, voorheen Union Minière.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio