"Schapenkoppen tussen het papier"

Iedereen in Stabroek en Hoevenen kent Jef Kalf. Bijna twintig jaar was hij het vertrouwde gezicht op het gemeentelijke containerpark. Jef is zestig en gaat met pensioen. Hij zag het containerpark evolueren. Het geselecteerde afval steeg, de wegwerpcultuur van de mensen ook.

jmartynowski

BR>

Bijna twintig jaar geleden startte Stabroek met een containerpark aan de Krekelberg. Jean Walschaert en Jef Kalf waren de eerste werknemers die er alles in goede banen leidden. Vijf jaar geleden ging Jean met pensioen, nu Jef.

"In tegenstelling met de beginjaren, wordt er nu veel meer en beter gesorteerd. Alle elektrotoestellen verdwenen in het begin in de afvalcontainer, nu worden ze gesorteerd. De tijd dat blik en ijzer samen moest, is ook al lang voorbij", legt Jef uit. Wat hem opvalt is dat de gebruikers bijna altijd vriendelijk zijn. Misschien komt dat omdat Jef en zijn collega's steeds klantvriendelijk reageren.

Die vriendelijkheid legde de Vluchtheuvel, een vzw die in de regio mentaal gehandicapten opvangt, geen windeieren. Jarenlang gaven Jef en Jean hun drinkgeld aan die instelling. Samen was dat goed voor 50.000 euro. "Mensen waren gul omdat ze wisten dat het geld naar daar ging", minimaliseert Jef.

Op dat moment onderbreekt een klant het gesprek. "Wat moet ik hiermee? Gevonden in de tuin!" De vrouw laat een verroeste, kleine obus zien en Jef verwijst haar vriendelijk naar de politie. De vreemdste zaken vinden hun weg naar het containerpark. "Op een gegeven moment vond een collega een pistool van magnum tussen het oud ijzer. Hij wilde de stoere uithangen, pakt het wapen en schoot. Een oorverdovende knal. Die magnum was geladen. Gelukkig schoot hij in de lucht", aldus Jef.

"Nadat de container oud papier was opgehaald, reclameerde de papierhandelaar. Tussen het papierafval lagen schapenkoppen. Gsm's die nog werken maar niet meer modieus zijn, hele salons, speelgoed: alles wordt weggegooid", ondervond Jef.

"Sedert de gebruikers moeten betalen voor het brengen van bepaalde soorten afval, krijgen we meer reclamaties. De mensen reageren zich dan af op ons. Het invoeren van de blauwe afvalzak voor PMD (vanaf 1 juli) is goed. Nu al mogen de gebruikers plastiek flessen, metaal en drankkartons in één container kieperen", zegt Jef nog. Alhoewel hij al enkele dagen niet meer komt werken, spreken bezoekers hem aan. Ook nu nog blijft klantvriendelijkheid troef.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio