Chiro Oevel viert jubileum

De jongens en meisjes van de Chiro van ­Oevel (Westerlo) houden een feestweekend om hun vereniging in de bloemetjes te zetten. Die bestaat immers 40 jaar.

jmartynowski

BR>

Staf Gorts was er in 1968 al bij. Eerst als lid, daarna als leider en hoofdleider. "In die tijd was er nog een Chiro voor jongens en meisjes", zegt hij. "Pastoor de Schrijver richtte in 1966 de meisjesafdeling op en in 1968 hield hij de jongenschiro boven de doopvont. Wij droegen nog echte uniformen. Een zwarte velours broek en een bruin overhemd met stropdas. En voor de Chiro begon, moesten we naar het Lof, een gebedsdienst die ongeveer een half uur duurde", lacht Staf.

"De huidige groep telt 250 leden, verdeeld over twaalf groepen", vertelt Steven Hannes, samen met Jef Aerts huidig hoofdleider. De jongsten zijn zes jaar, de oudsten achttien. "Het grote verschil is dat wij vroeger pas konden starten vanaf 10 jaar", zegt Staf.

Geleidelijk werd de groep groter en groeide ze uit tot de huidige vorm. Daarmee is Chiro Oevel een van de grootste van België. "Dat kan alleen als er op een goede en verantwoorde manier gewerkt wordt", weet Jef. "De Chiro van Oevel heeft altijd een goede reputatie gehad, ook in het gewest. We organiseren tal van initiatieven om de werking van de Chiro duidelijk te maken aan de betrokkenen. Zo is er de 'meespeeldag' waarop familieleden en vrienden mee in de groepen kunnen spelen en ervaren hoe een dag bij de Chiro verloopt." Dat verschilt overigens niet zo veel met 40 jaar geleden. "Wij deden spelletjes als 'dikke Bertha' en 'flesjes vullen' en blijkbaar doen ze dat tegenwoordig nog", zegt Staf.

Huifkar

Een week voor de start van het werkjaar gaat een promoteam van de Chiro langs de buurtscholen om de kindjes uitleg te geven over de werking. Tijdens de speeltijd spelen ze dan spelletjes. Op de eerste Chirodag worden de nieuwe leden opgehaald in een huifkar. Ze worden in stoet, begeleid door de andere leden, door het dorp gereden. "Zo staan de kinderen een hele dag in de belangstelling en heet de rest van de groep ze op een originele manier welkom", zegt Jef.

In de jaren '80 werd een vzw opgericht door de oud-leiding. Die vergadert elke drie maanden samen met de hoofdleiders over de geplande kosten en aankopen. "Zij hebben ­effectief inspraak in ons beleid en helpen ons om belangrijke beslissingen te nemen en uit te voeren", duidt Steven. "Zo was het de vzw die de huidige lokalen aankocht. Ook nu staan er nog werkzaamheden op het programma. Er moeten een paar lokalen worden vergroot. Ook hier beslist de vzw mee over. Zo is er maximale betrokkenheid."

Chiro is voor het leven, daar zijn de drie het over eens.

Kris VERELLEN

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio