Atheneum helpt haven aan personeel

De jeugdwerkloosheid in Antwerpen is erg hoog, maar toch vindt de haven geen logistieke bediendes. Om daar wat aan te doen, start het Koninklijk Atheneum met een zevende jaar Logistieke en Maritieme Administratie.

BR>

Met het project Zeeslag legt het Atheneum binnen het studiegebied Handel, Haven en Hinterland sinds dit schooljaar al bepaalde klemtonen, gericht op de havenwereld. Vanaf september gaat de school een stapje verder: het zevende jaar Kantoor in het beroepsonderwijs, wordt omgevormd tot het specialisatiejaar Logistieke en Maritieme Administratie.

"De lessentabel werd uitgewerkt in samenwerking met de havenwereld", legt coördinator Daniël De Hondt uit. "De leerlingen zullen bijvoorbeeld vertrouwd worden gemaakt met logistiek, internationaal transport en veiligheidsreglementeringen. Ook Duits, een erg belangrijke taal in de haven, staat op het programma."

Scholieren hebben vaak een verkeerd beeld van de haven. De Hondt: "Werken in de haven betekent niet automatisch dat je met zakken van 100 kilo moet sleuren. Onze nieuwe opleiding zal heel praktijk- gericht naar een logistieke job leiden. Alle scholieren gaan tweemaal één maand op stage, en dat zal niet zijn om koffie- madame -of meneer te spelen."

Menselijk potentieel

Heel wat havenbedrijven juichen deze opleiding toe. "Wij hopen dat het initiatief navolging krijgt", zegt Siegfried Desmalines van LOGOS, vormingscentrum in de haven. "Logistiek bediende is een nieuwe job in de haven. Die mensen moeten administratief sterk staan, maar ze moeten bijvoorbeeld ook een vrachtwagenchauffeur kunnen opvangen."

De voorbije maanden ging de havenactiviteit er opnieuw met 14% op vooruit. Desmalines: "Het menselijk potentieel in de stad mogen we absoluut niet links laten liggen. Een goede opleiding is van cruciaal belang."

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio