Bogaardeplein geeft zich bloot

Print
Antwerpen - Na de zomer begint de bouw van de nieuwe jeugdherberg, maar vooraleer de graafmachines hun werk doen, is het Bogaardeplein nog een tijdje voorbehouden aan de archeologen. "We willen een bouwblok uit de zestiende eeuw blootleggen", vertelt archeoloog Jeroen De Reu.
BR>
Nog tot 7 oktober mogen vier archeologen, soms geassisteerd door studenten en vrijwilligers, hun gangen gaan op het Bogaardeplein in de Sint- Andrieswijk. "Een interessante site", aldus De Reu. "Het gaat om een vrij groot terrein, veeleer een zeldzaamheid in hartje stad. Het terrein ligt sinds de dertiende eeuw binnen de stadsmuren, maar pas in de zestiende eeuw werd er gebouwd."

De archeologen willen een hele blok opgraven. "We zullen niet alleen de huizen vinden, maar ook steegjes, beerputten en waterputten. In de buurt vonden we al overblijfselen van ambachtelijke activiteiten. Die hopen we ook nu te vinden."

De vondsten zullen worden bovengehaald, maar de muren verdwijnen in oktober weer onder de grond. Daarom registreren en fotograferen de archeologen zoveel mogelijk. In 2009 moeten de eerste rugzaktoeristen in jeugdherberg Pulcinella terechtkunnen.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio