Muren mooier maken

De Wilrijkse jeugddiest is al enkele jaren in de weer om de grauwe pijlers van het viaduct onder de A12 met graffiti op te fleuren. Districts- raadslid Bruno Fiesack (sp.a) wil het initiatief uitbreiden en striptekenaars de kans geven om Wilrijkse gevels en muren te beschilderen. Ook de kunstacademie heeft plannen in die richting.

jmartynowski

BR>

In het bestuursakkoord staat dat er in het Geitendistrict ruimte moet zijn voor gevelkunst en graffiti. "In Antwerpen-stad zijn er al vier stripmuren van bekende tekenaars en cartoonisten", zegt Fiesack. "Er is ook een Antwerpse beeldverhalenroute in de maak. Daar moeten wij ons aan spiegelen. Wilrijk huisvest immers niet alleen 't Vlaams Stripcentrum aan de Boomsesteenweg, bovendien is Jef Nys, de geestelijke vader van Jommeke, een geboren Wilrijkenaar. Met die troeven moeten wij iets aanvangen. Vandaar mijn pleidooi voor huisgevelstripkunst, een project dat gecoördineerd zou kunnen worden door de mensen van het Stripcentrum."

Mozaïek

Op de Wilrijkse kunstacademie spelen ze al langer met de idee om iets te doen met de voor- gevel van dat Stripcentrum. "Wij willen die versieren met een reusachtige mozaïek met stripfiguren van Jef Nys, Willy Vandersteen en Merho", zegt secretaris Hugo Van Akeleyen. "Wij hebben daarover al een eerste gesprek gevoerd met cultuurschepen Danny Van Asch (CD&V/N-VA) en met Frank Bogaerts van het stripcentrum. Wij zijn de enige academie in Vlaanderen die zoiets aankan. Dat bewezen we al met een stripmuur in mozaïek ter ere van Jef Nys in de Pater De Dekenstraat. Mozaïek is op zich veel duurzamer dan geschilderde tekeningen, maar het belangrijkste is dat er met die gevel iets gebeurt en dat 't Vlaams Stripcentrum op een of andere manier een blikvanger wordt voor de vele automobilisten die er dagelijks voorbij rijden."

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio