Leerlingen maken kijkdoos als eindtoets

Print
Retie - In het zesde leerjaar van de gemeentelijke basisschool in Schoonbroek (Retie) zitten de kinderen niet alleen maar gebogen over moeilijke rekentoetsen. Het jonge volkje krijgt ook praktische testen voorgeschoteld.
BR>
Je verwacht het niet direct eind juni. Leerlingen die ontspannen een knutselwerkje afwerken. Geen examenstress, in de klas heerst een gezellige werksfeer. "Toch hebben de kinderen ook 'gewone' toetsen gehad", vertelt juffrouw Rita. "Het Onderwijssecretariaat voor Steden en Gemeenten (OVSG) organiseert elk jaar eindtoetsen voor de leerlingen van het zesde leerjaar. Traditioneel gaat het om testen wiskunde, taal en wereldoriëntatie. Maar dit jaar kregen onze kinderen ook een technologieproef voorgeschoteld. Aan de hand van een stappenplan moesten zij zelf een autootje in elkaar steken."

Aliens

Helemaal nieuw is de muzische toets. Daar werken de leerlingen in groep aan. "De kinderen kregen een aanzet voor een verhaal te horen. Dat verhaal werkten zij individueel uit, met tekst en een tekening. Daarna ging het verder in groepjes van telkens drie leerlingen. De verhalen en tekeningen werden samengebracht. Tenslotte maakte elk groepje helemaal zelfstandig een kijkdoos over hun gezamenlijk verhaal."

De kinderen zijn in elk geval enthousiast. Aan creativiteit ontbreekt het hen ook niet. Zo zijn er heel wat rare mannetjes, piraten en aliens te zien in de kijkdozen. In een van de kijkstukken leidt een eindeloze ladder de bezoeker zelfs naar een nieuwe wereld met vreemde wezens.

"Het is heel leuk om op deze manier toetsen te maken", vertellen de zesdeklassers. "Maar het blijft toch wel moeilijk. Het verzinnen van het verhaal kost heel wat moeite. Toch vinden we dat de gewone testen van wiskunde en taal ook mogen blijven bestaan."

"En die traditionele toetsen zullen niet verdwijnen", vult juffrouw Rita aan. "Alleen krijgen we met deze nieuwe testen toch een vollediger beeld van onze leerlingen. Ze moeten echt zelfstandig tot een resultaat komen, en dat vind ik persoonlijk heel leerrijk."
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio