Regen stopt Gilden niet

Print
Kalmthout - Zo'n 65 gilden, voornamelijk afkomstig uit de Kempen, zakten dit weekend af naar Nieuwmoer (Kalmthout) voor het jaarlijkse Gildenfeest. Elke groep zette zijn beste vendelzwaaiers, roffelaars, schutters en dansers in om de vakjury te overtuigen.
BR>
De Sint-Jorisgilde uit Nieuwmoer organiseerde dit weekend voor de vierde keer in haar bestaan het jaarlijkse Gildenfeest. De regen leek even de festiviteiten aan de Smidse Vijvers te dwarsbomen. "Maar dat was zonder Louis De Bie, eigenaar van de wei waar onze feesttent staat, gerekend", lacht Jaak Bleijenbergh, hoofdman van de Sint-Jorisgilde, "Met man en macht bedekten we het terrein met gehakseld hout om wateroverlast te beperken. Zo konden we ons programma afwerken en de bijna 3.000 bezoekers een geslaagd Gildenfeest aanbieden."

Gilden hanteren vijf wapens voor schietwedstrijden: handboog, voetboog, kleine kruisboog, ­­Sint-Jansboog en buks. "Elke gilde vaardigde zaterdag zes schutters af om te schieten in verschillende disciplines. Bij de handboog haalde het zestal van de Sint-Sebastiaansgilde uit Rijkevorsel het net voor hun Gildebroeders uit Merksplas. Zo'n 400 schutters maakte van deze dag een schot in de roos", zegt Jaak Bleijenbergh.

Schoon Inkomen

Zondag trokken de Gilden in stoet, Schoon ­Inkomen genaamd, door het dorp van Nieuwmoer, waarvoor de Sint-Jorisgilde uit Minderhout de meeste punten kreeg. 's Namiddags trakteerden de Gilden het publiek op demonstraties roffelen, vendelzwaaien en dansen. De beste roffelaars kwamen uit Oostmalle en Lille, terwijl de vendelzwaaiers van de Sint-Sebastiaansgilde uit Zandhoven de jury het meest bekoorden. Zij haalden het nipt voor hun collega's uit Westerlo en Meer (Hoogstraten). De Sint-Jorisgilde uit Loenhout won het dansen. Volgend jaar vindt het Gildenfeest plaats in Oostmalle.

Stijn DE KONING
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio