BP Geel investeert fors

Print
Geel - BP Geel ondergaat drastische veranderingen. Er is een wissel aan de top doorgevoerd en het bedrijf wil de productie fors opdrijven. Er komen stevige investeringen, ook in milieu, en de commerciële diensten verhuizen van Engeland naar Geel.
BR>
Naar goede BP-gewoonte had directeur Gijs Meerburg (60) vijf jaar geleden al recht op pensioen, maar de BP-bonzen maakten voor hem een uitzondering. Een van de verdiensten van Gijs Meerburg is dat hij de plooien gladstreek met de omwonenden. Hij organiseerde een burenplatform en BP financierde educatieve projecten in de regio.

Het sociaal overleg tijdens zijn bewind ontspoorde nooit, al waren er een paar akkefietjes. De sociale rust bewaren is een van de problemen waarmee zijn opvolger Patrick Van Acker (42) krijgt af te rekenen. Momenteel zijn er procedures in verzoening omdat er vooral bij de arbeiders onvrede heerst.

China

Van Acker had bij zijn aantreden een duidelijke boodschap voor de 400 personeelsleden. Hij benadrukte dat het belangrijk was om de loonkost onder controle te houden om de concurrentie met China het hoofd te bieden.

De machtswissel gaat gepaard met belangrijk investeringsnieuws. BP beschikt over een milieuvergunning voor de uitbreiding van de bestaande PTA-eenheden. PTA is de grondstof voor de aanmaak van onder meer petflessen. De uitbreiding, goed voor een productieverhoging van 40 procent, is in het tweede kwartaal van 2008 operationeel en vergt een investering van 100 miljoen euro.

BP belooft een minimale impact op de omgeving. "Geen toename van de geluidsdruk en een maximale aan- en ­afvoer via spoor- en waterwegen", luidt het. Het chemisch bedrijf maakt ook werk van een milieuvriendelijk productieproces. BP beschikt al over een afval­waterbehandeling met twee biogasreactoren. Een derde ­reactor wordt eind 2008 in productie genomen. De volledige behoefte aan stoom wordt dan opgewekt door biogas en niet langer door aardgas.

BP gaat in Geel naast de productie ook de logistiek, verkoop en marketing integreren. Daarom verhuist het vijftienkoppig commercieel team in juli van ­Engeland naar Geel.

Alex KESTENS,
Willy VAN DEN BERGH
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio