'Kinderen moet bezoekrecht van beide gescheiden ouders krijgen'

"Kinderen van gescheiden ouders moeten een recht op bezoek van hun beide ouders krijgen. De nieuwe echtscheidingswet is dat helemaal vergeten". Dat zegde Kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove vrijdag op een studiedag in Brussel.

John De Wit

BR>

Op 1 september wordt de nieuwe echtscheidingswet van kracht. Scheiden gaat dan veel sneller als het huwelijk onherstelbaar is ontwricht en zo'n

scheiding door onherstelbare ontwrichting (EOO)

kan zonder volledig akkoord over de inboedel of over de kinderen.

Vandekerckhove vindt dat de nieuwe wet op maat van de behoeften van volwassenen gesneden is, zonder veel rekening te houden met kinderen. "De kinderen zouden een recht op bezoek van hun beide ouders moeten hebben. Maar dat regelt de nieuwe echtscheidingswet niet. Uiteraard zou dit recht een bezoekplicht van de ouders tot gevolg hebben en dat zien sommigen niet zitten. Maar zo'n bezoekplicht bestaat nu toch ook al voor de kinderen? Zij moeten toch ook op vaste tijdstippen naar een ouder, die ze misschien niet willen zien. Waarom zou het omgekeerde dan niet kunnen?".

Vandekerckhove wil dat kinderen niet meer in de kou blijven staan, als zij een ouder die niets meer van zich laat horen, willen zien. De kinderen moeten een recht op contact krijgen, ook met hun broers en zussen.

Vandekerckhove zegde verder dat het parlement een bemiddeling verplicht had moeten maken vooraleer een scheiding kan worden uitgesproken. Het Kinderrechtencommissariaat dringt hier al lang op aan, maar dat idee werd niet gevolgd.

De Kinderrechtencommissaris vreesde voorts dat de scheidende partners eerder voor de EOO zullen kiezen, zonder dat alle gevolgen van de scheiding geregeld zijn, omdat die sneller gaat dan een EOT, de echtscheiding door onderlinge toestemming. Deze EOT vereist een volledige regeling van alles en ze tekent nu voor 80% van alle scheidingen in Vlaanderen. "Als de snellere EOO de EOT vervangt, zullen kinderen het slachtoffer worden van allerlei geschillen, die pas goed zullen oplaaien eens de ouders werkelijk uit elkaar zijn.

Zie: Tijdschrift voor Jeugdrecht en Kinderrechten, 2007, 3, Larcier, Brussel

25 JUNI 2007

MEER OVER John De Wit