Budgetaardgasmeter komt er in 2008

Print
Turnhout - Iveka hoopt in de loop van 2008 de eerste budget­aardgasmeters te kunnen plaatsen. "Met de stijgende aardgasprijzen in het achterhoofd zal de behoefte aan die budgetmeters groot zijn", zegt Iveka-voorzitter Jos Ansoms. "Toch vraag ik om ons sociaal vangnet eens te evalueren. Het kan een stuk efficiënter."
BR>
Iveka is de intercommunale die het netwerk voor stroom en aardgas in de Antwerpse Kempen beheert. Jos Ansoms (CD&V), burgemeester van Wuustwezel, is sinds kort voorzitter van Iveka. Het is een taak van Iveka om mensen die problemen hebben met hun energiefactuur, op te vangen. Eind 2006 had Iveka in het werkingsgebied al 2.839 budgetmeters voor elektriciteit opgesteld. Daarvan zijn er 2.084 actief. In 2008 komen er ook budgetmeters voor aardgas. Die toestellen worden op dit ogenblik op hun veiligheid getest.

"We zijn een sociaal vangnet. Dat is goed, maar het kost wel erg veel", zegt Jos Ansoms. Hij pleit voor een evaluatie van het systeem. "Niet dat er sprake is van misbruiken, maar het kan toch efficiënter. Een budgetmeter kost ons het vierdubbele van een gewone meter. Maar mensen met betalingsproblemen krijgen voortaan wel tien ampère gegarandeerd. Die moeten ze ook betalen, maar als ze wat uitkijken, komen ze daarmee het jaar rond. "Sommigen nestelen zich in die situatie en gebruiken de budgetmeter, waarvoor ze vooraf het geplande verbruik betalen, niet meer. We moeten eens bekijken hoe we dat aanpakken. Misschien is het beter om de OCMW's meer middelen te geven. Zij weten waar het geld best terechtkomt."

Iveka kreeg vorig jaar 11.700 mensen over de vloer in de vier regiokantoren. Driekwart van de bezoeken had te maken met de opdracht als sociale leverancier.

GVN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio