Compost is krachtvoedsel

Compost is krachtvoedsel

Compost is krachtvoedsel

Print
Juni is compostmaand. De Vlaamse Compostorganisatie Vlaco en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM willen met tal van activiteiten en demonstraties in elke provincie tuiniers aanzetten om te composteren.
BR>
”Meer dan een derde van de Vlamingen composteert al thuis. 78% heeft een compostbak in de tuin, 15% heeft gekozen voor een compostvat en 2% (vooral appartementsbewoners) zet een wormenbak op het balkon”, zegt Karina De Beule van OVAM. ”Juni Compostmaand 2007 focust op het leven in de compostbak: micro-organismen en diertjes die het gft-afval omzetten tot kwaliteitsvoedsel voor de tuinbodem.”

Compost verrijkt niet alleen de bodem. Het geeft voedsel aan het bodemleven en zorgt ervoor dat een bodemstructuur ontstaat die water, warmte en voedingsstoffen vasthoudt. Een kleibodem waar compost onder gemengd is, wordt lichter, terwijl een zandige bodem beter water zal vasthouden. De bodem heeft minder last van erosie door regen en wind, en planten die dit krachtvoedsel kregen, zijn beter gewapend tegen ziekten en plagen.

Het composteringsproces verloopt in drie fasen:

Broeifase

Micro-organismen, bacteriën en schimmels schieten het eerst in actie bij een pasgevormde composthoop. Oplosbare en snel beschikbare voedingsstoffen als suikers en zetmeel worden afgebroken, en door dit proces stijgt de temperatuur in de hoop tot meer dan vijftig graden. Er komt veel vocht vrij. Als de temperatuur stijgt tot meer dan 55°C, kan u er zeker van zijn dat alle onkruidzaden en ziektekiemen worden gedood. Dit is belangrijk, want anders verspreidt u later samen met de compost ook een massa onheil in uw tuin.

Afbraakfase

Als de voorraad energierijke voedingsstoffen op is, daalt de temperatuur van de compost opnieuw en is het de beurt aan kleine ongewervelde dieren als compostwormen, mijten, pissebedden en duizendpoten om het afbraakwerk over te nemen. Ze eten het voorverteerde materiaal op en scheiden het weer uit als kleverige, fijne korrelkruimels.

Oogstfase

Nu is de voedselvoorraad stilaan op, en beestjes en organismen verdwijnen. De compost is zo goed als rijp. Het groente- en tuinafval is nu bruinzwart tot zwart en werd omgezet tot korrelig compost, die ruikt naar bosgrond. Is de compost nat en kleverig en ruikt hij onfris, dat is er iets foutgelopen. De temperatuur in de composthoop is in de oogstfase gedaald tot minder dan 30°C en de compost is klaar voor gebruik in de tuin.
Nu in het nieuws