Woelmuizen besmetten almaar meer Vlamingen met hantavirus

Print
Antwerpen - Artsen in Antwerpen en Limburg worden de jongste weken vaak geconfronteerd met patiënten die besmet zijn met het hantavirus. Het virus, dat ernstige nierschade kan veroorzaken, wordt overgebracht door de rosse woelmuis. Hantavirose kwam tot nog toe vooral in de Ardennen voor.
BR>
De eerste symptomen zijn dezelfde als die van een zomergriepje: koorts, hoofd- en spierpijn, buikpijn en diarree. Hantavirose kan de nieren zo ernstig beschadigen dat de patiënt tijdelijk aan de nierdialyse moet.

De rosse woelmuis, die het hantavirus verspreidt, nestelt zich vooral in de Ardennen. "Door de zachte winter en de warme lente zijn er veel meer woelmuizen", zegt de Leuvense viroloog Marc Van Ranst. "Het knaagdier heeft zijn terrein uitgebreid."

"We volgen de verspreiding van het hantavirus op de voet", zegt Ria Vandenreyt van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Artsen hebben een meldingsplicht. In onze streken gaat het virus als het ware in cycli. Om de drie, vier jaar wordt het vaker gemeld dan anders."

Dit jaar zijn er opvallend meer meldingen dan de vorige jaren. In Antwerpen en Limburg alleen al zijn er zo'n tien gevallen, terwijl er in Vlaanderen de jongste zeven jaar gemiddeld geen vijf meldingen per jaar waren. "We mogen geen voorbarige conclusies trekken", vindt Ria Vandenreyt. "Misschien melden artsen de ziekte sneller."

Marc Van Ranst deelt die mening niet. "Omdat de besmetting hier zelden voorkomt, herkennen vele artsen, ook specialisten, de ziekte niet. Sommige mensen geraken besmet en genezen zonder te weten dat ze hantavirose hebben gehad. Gelukkig gaat de ziekte niet van mens tot mens over."
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio