Illegalen zoeken papieren in Nederland

Print
Antwerpen - Sinds Nederland heeft bekendgemaakt dat het een 'generaal pardon' organiseert, beproeven sommige Antwerpse illegalen hun geluk bij onze noorderburen. Het pardon is een tijdelijke regularisatieprocedure voor illegalen die vóór april 2001 een aanvraag hebben ingediend in Nederland en daar ook wonen.
BR>
Wie vanuit Antwerpen spoorslags richting Nederland vertrekt, is dus bij voorbaat kansloos om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning. Het belet veel illegalen niet om de grens over te trekken en toch een gokje te wagen. Dat blijkt uit de bevindingen van het OCMW van Antwerpen.

Het OCMW beschikt over een regeling waarbij illegalen een aanvraag kunnen indienen voor accute medische hulp. "Het valt op dat het aantal aanvragen in de maand mei met een kwart is gedaald in vergelijking met het begin van het jaar. Een ander fenomeen zijn mensen die met een illegaal trouwen en vervolgens aankloppen bij het OCMW. Ook dat fenomeen komt plots minder voor", zegt Johan De Muynck op het kabinet van OCMW-voorzitter Monica De Coninck (sp.a).

Dit is volgens het OCMW een indicatie dat veel hier wonende illegalen alvast tijdelijk de grens oversteken. "Cijfers kunnen we daarop niet plakken. Want wie illegaal is, staat ook nergens ingeschreven. Maar deze dalingen hebben met meer dan alleen maar een betere controle van het OCMW en verscherpte wetgeving te maken. Het is trouwens niet uitgesloten dat een aantal van deze mensen na het afsluiten van het generaal pardon gewoon terugkomt."
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio