Veertig procent leerlingen Antwerpen-Noord is illegaal

Print
Antwerpen - In de scholen in Antwerpen-Noord is veertig procent van de kinderen illegaal. Dat blijkt uit een omgevingsanalyse van het Antwerps minderhedencentrum de8.
BR>
De analyse werd in 2002 en 2003 uitgevoerd en in 2005 geactualiseerd. Volgens Véronique Grossi, coördinator de8, wonen in Antwerpen ongeveer 30.000 mensen zonder papieren. "De cijfers bevestigen wat onze medewerkers zelf in de stad vaststellen", zegt Grossi. "Ik heb de indruk dat de groep illegalen groeit of toch minstens zichtbaarder wordt. Daarom blijven wij ook eisen dat de basisrechten van de illegalen worden gegarandeerd. Het heeft geen zin om als overheid blind te blijven voor deze mensen. De leefbaarheid in deze stad is gediend met een menselijk beleid rond illegalen. Minimale aandacht en zorg voor deze verborgen groep is in ieders belang."

Antwerps onderwijsschepen Robert Voorhamme (sp.a) kan het cijfer van veertig procent leerlingen zonder papieren bevestigen noch ontkennen. "Wij houden daar geen aparte cijfers over bij", zegt de schepen. "Bij het inschrijven van een kind heeft de school onder andere het rijksregisternummer nodig. Bij kinderen zonder papieren is dat niet mogelijk. De school vraagt daarom een nummer aan bij het departement onderwijs. Elk kind heeft recht op onderwijs, ook zij zonder papieren. Ik twijfel er niet aan dat in de scholen in Antwerpen-Noord veel kinderen zonder papieren zitten, alleen hebben we daar geen duidelijk zicht op."
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio