Vistraiteur betaalt zelf voor propere stad

Print
Antwerpen - Peter Leyn van vistraiteur Van Bladel in de wijk Wilde Zee is de rondslingerende papiertjes, vuilnis en andere troep op het pleintje voor zijn zaak beu. "Eén vuilnisbakje staat er", roept hij verontwaardigd. "Kan de stad niet wat meer inspanningen doen?"
BR>
Op zaterdag breidt Peter Leyn zijn traiteurszaak uit met een viskraampje. Klanten kunnen er vishapjes kopen en die al kuierend door de winkelstraten opeten. Omdat het moet volgens het politiereglement, heeft Peter ook een vuilniscontainer naast zijn zaak staan. Daar kunnen de klanten dan hun papiertjes en kartonnen schaaltjes in kwijt.

Maar Peter heeft de vuilniscontainer er ook op weekdagen staan, als zijn kraampje dicht is. Elke dag wordt die opgehaald door een privéfirma, op kosten van Peter. "Ik vind die container ook handig voor mijn zaak, dat is waar. Maar elke dag zit hij voor drievierde vol met papiertjes en afval van voorbijgangers." En dat stoort Peter. "De mensen gooien hun afval in mijn container omdat er op het pleintje aan mijn zaak maar één vuilnisbakje van de stad staat. En dat zit voortdurend propvol. Ik doe eigenlijk wat de stad moet doen: met mijn container, die ik zelf betaal, zorg ik voor een propere stad."

"De komende jaren moeten in Antwerpen zo'n vijfhonderd vuinisbakken bijkomen", zegt Tim De Mulder, woordvoerder van de dienst Stad- en Buurtonderhoud. "Vooral op de toeristische assen en in winkelwandelstraten. Eén bak op het pleintje aan de Wilde Zee is misschien wat weinig, ja. Daarom zullen we bespreken of er niet een kan bijkomen. Maar eenvoudig is het niet. De meeste bewoners en handelaars willen wel meer vuilnisbakken, maar niét voor hun deur."
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio