Ode aan de sport

Print
Antwerpen - Sommigen hebben er decennia op moeten wachten, maar dinsdag werd een aantal Antwerpse olympiërs en andere sportfiguren in het zonnetje gezet. Antwerpse legendes krijgen erkenning voor hun prestaties
BR>
Tine Bossuyt kennen we allemaal, maar dat Marie Huy-brechts op de Olympische Spelen van 1948 in Londen voor ons land zwom, is minder bekend. En dan hebben we het nog niet over Omer Vercauteren, die in 1956 in het Australische Melbourne worstelde. Zij, en vele anderen werden in de bloemetjes gezet in Sint-Felix aan de Oudeleeuwenrui, waar in één ruk ook de nieuwe stedelijke sportraad werd voorgesteld. Maar alle aandacht ging toch vooral uit naar de oude gloriën. Onder meer naar Leentje en François Meganck, ondertussen actieve zeventigers.

"Dit koppel zet zich al jaren vrijwillig in voor de begeleiding van sporters. Er zijn maar weinig sportmensen die nooit contact hebben gehad met Leentje en François. Ook de hele grote namen zoals destijds Ivo Van Damme waren kind aan huis bij het koppel", schetst burgemeester Patrick Janssens (sp.a) het echtpaar.

Late erkenning

Leentje en François Meganck lagen ook aan de basis van de Sport Service Club, die in 1984 werd opgericht. "Wat zij deden in de beginperiode was buurtsport avant la lettre. De club zorgde ervoor dat onder meer kansarme en gehandicapte kinderen voor vrijwel geen geld konden sporten. En ook nu nog is de Sport Service Club actief. Leentje en François slagen er zelfs in om enkele keren per jaar topsporters uit te nodigen voor een gespreksavond", aldus de burgemeester.
Patrick Janssens verwees nog naar het hoge aantal vrijwilligers dat in de sport actief is. "Zowel bij kleine verenigingen als bij grote profclubs staat of valt de werking met het vrijwilligerswerk. Want sport heeft in tegenstelling tot de cultuursector niet, of minder, de mogelijkheid om betaalde mensen in te schakelen in hun werking."

Ook voor zwemster Marie Huybrechts en worstelaar Omer Vercauteren waren er speciale vermeldingen in Sint-Felix. Voor de aanwezige sportfiguren was het vaak de eerste keer dat een overheid aandacht besteedde aan hun sportieve prestaties uit het verleden. "Beter laat dan nooit", was dan ook een veelgehoorde opmerking.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio