Productie ligt plat

Print
Westerlo - De onderhandelingen voor een nieuwe CAO in de chemische bedrijven lopen moeilijk. Woensdag zijn de arbeiders van ICI in Oevel in staking gegaan. Normaal start vrijdag ook bij buurbedrijf Noveon een staking.
BR>
Het kernprobleem in de chemiesector is dat de arbeiders, ondanks hoge bedrijfswinsten, het gevoel hebben dat hun koopkracht niet in verhouding stijgt. In vijf Kempense bedrijven doken de voorbije week problemen op tijdens de onderhandelingen. ICI, het vroegere Emerson & Cuming, in

Oevel (Westerlo) is het eerste bedrijf waar alle achttien arbeiders unaniem het werk hebben neergelegd. Niemand van de arbeiders kwam opdagen. In het bedrijf in de Nijverheidsstraat worden bijzondere polymeren gemaakt, een soort van fijn chemische harsen. De productie ligt stil tot volgende week woensdag.

Werkdruk

"Dan is er in Brussel een verzoening gepland", zegt Roger Vrancken van ABVV. "Als de directie ons terugroept, zijn we uiteraard wel bereid om te praten. Maandag vergaderen we met de arbeiders." Vrancken benadrukt dat niet alleen de loonstijging een probleem is. "De problematiek zit dieper, het ongenoegen ook", meent de vakbondssecretaris.

Ook bij Noveon in hetzelfde Oevel zijn er problemen. "Wij verwachten donderdag (vandaag, red.) een stevig voorstel van de directe", vervolgt Vrancken. "Werkdruk is een van de problemen. Als er een vergelijk mogelijk is, laten we stemmen." De tachtig arbeiders dienden al een stakingsaanzegging in door ontevredenheid over voorgestelde koopkrachtverhoging. "Vrijdag kunnen in de loop van de dag acties en een staking volgen. Alles is hier nog mogelijk."

Maar er zijn ook lichtpunten. Zo werd bij Proseat in Hulshout een sociaal akkoord ondertekend. Bij het Geelse BP Chembel is de verzoeningsvergadering uitgesteld tot september.

Rudi VAN HOUDT
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio