"Wie opent hier een hotelletje?"

Print
Kalmthout - Heidegemeente Kalmthout beschikt over een waaier van toeristische troeven, maar heeft momenteel te weinig mogelijkheden om toeristen te laten overnachten. Kleine gezinnen kunnen wel terecht op een bed- en breakfastadresje, maar groepen moet de Dienst Toerisme verwijzen naar buurgemeenten. "Een kleinschalig hotel of een jeugdherberg zou een schot in de roos zijn", meent Tine Van Dijck, verantwoordelijke van de Dienst Toerisme.
BR>
De Kalmthoutse Heide, het Arboretum, het provinciaal Suske & Wiskekindermuseum, de vele fiets- en wandelpaden,... Veel gemeenten zijn jaloers op de toeristische trekpleisters van Kalmthout, maar de Dienst Toerisme kampt met een praktisch probleem. De nood aan verblijfplaatsen blijkt erg groot. "Gezinnen tot vier personen kunnen terecht op een van de tien charmante bed- en breakfast-adressen, maar grotere groepen of zakenmensen die komen werken in de Antwerpse haven, moeten we helaas doorverwijzen", legt Tine Van Dijck uit, "Ook mensen die in Kalmthout bijvoorbeeld naar een trouwfeest komen en hier willen overnachten, moeten we vaak ontgoochelen."

Nochtans kent Kalmthout een rijke traditie van hotels. "Vanaf 1854, met de aanleg van de spoorlijn tussen Antwerpen en Amsterdam, die Kalmthout doorkruiste, zakten zakenmensen en kunstenaars uit de stad af naar hier. Onder die impuls rezen in de stationsbuurten van Heide en Kalmthout wel twaalf hotels uit de grond, maar die rijkdom zijn we helaas kwijt."

Tine Van Dijck: "Wij geloven echt dat een kleinschalig hotel met een 15-tal kamers succes zou hebben. Kamers met ontbijt volstaan, want we beschikken over voldoende horecazaken waar de gasten de andere maaltijden kunnen nuttigen. Mensen praten wel over een hotelletje uitbaten, maar tot nu toe lijkt het alsof niemand de investering echt aandurft." Jeugdherberg De Dienst Toerisme droomt ook van een jeugdherberg. "Wij informeerden in 2004 al eens bij Toerisme Vlaanderen of zij een jeugdherberg wilden openen in Kalmthout, maar zij investeren eerst in de Vlaamse kunststeden. Daardoor zijn de jongste jaren al enkele interessante locaties verloren gegaan. Nu moeten we beroep doen op de jeugdherberg in Zoersel of Bergen-op-Zoom." "Wij willen onze toeristische troeven nog meer uitspelen in georganiseerde dagtrips of korte verblijven. Daarvoor hebben we bijkomende logies nodig. Hoevetoerisme, waarbij bijvoorbeeld een schuur wordt omgebouwd tot een groot vakantiehuis, zou een extra uithangbord voor Kalmthout betekenen. Misschien vinden we daar steun in het Leader Project, een Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling, dat recent is opgestart", besluit Tine Van Dijck.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio