Vlaanderen bekijkt Klinkaard

Print
Kapellen - Het Vlaams Gewest bestudeert welke maatregelen het kan nemen op de Klinkaardstraat en op het kruispunt met de Ertbrandstraat. De bewoners vragen ondertussen, na het zoveelste dodelijke ongeval dinsdag, een onbemande camera. Burgemeester Luc Janssens is niet tegen.
BR>
Een 35-jarige motorrijder uit Essen liet dinsdagavond op de Klinkaardstraat het leven bij een ongeval in de beruchte bocht nabij de Selstbaan. "Niemand rijdt hier zeventig. Het is hier precies een autostrade", reageert bewoonster Nancy Mahieux. "In die vijf jaar dat wij hier wonen, gebeurden er vijf zware ongevallen, twee dodelijke met motorrijders en drie met zwaargewonden. Als ik onze oprit verlaat, moet ik patineren. Wij wonen net achter de bocht en moeten gewoon snel optrekken omdat je nooit weet wat er uit de bocht komt."

Mahieux ziet - zoals vele buurtbewoners - wel heil in verkeersdrempels of een flitspaal. Voor dat laatste is ook buurman Johan Dejager gewonnen. "Dat zou een heel pak schelen", zegt hij. "Als je hier 70 rijdt, word je ingehaald en gebaren ze nog dat je zot bent om zo traag te rijden. Chauffeurs snijden ook de bocht af op het fietspad. Het hoge gras aan de straatkant laat ik ook staan. Ze zouden mij wel eens kunnen wegmaaien. Alles draait rond de discipline van de bestuurders. En dat kan je niet anders oplossen dan met boetes en flitspalen."

Filmrolletje

"Bij alle ongevallen in het verleden, ook dinsdag, was er overdreven snelheid in het spel", weet hoofdinspecteur Guy De Ridder van de lokale politie Noord. "De maximumsnelheid werd er al verlaagd van 90 naar 70 km/u en er werd een inhaalverbod ingesteld. Om dat te accentueren hadden wij ook graag een doorlopende witte lijn gezien, maar daar ging het Vlaams Gewest nog niet op in. Trouwens, niet alle ongevallen zijn te vermijden door infrastructurele ingrepen. Wekelijks houden we minstens één snelheidscontrole op de Klinkaardstraat. Sommige chauffeurs rijden er tot 110 km/u, maar het betert. We moeten al langer blijven staan om een volledig filmrolletje vol te krijgen."

Dat verscherpt snelheidstoezicht kwam er op vraag van burgemeester Luc Janssens (VLD). "Het Vlaams Gewest bekijkt momenteel wat er infrastructureel mogelijk is op de Klinkaardstraat en op het kruispunt met de Ertbrandstraat. Dat is het gevolg van een brief die Dirk Van Mechelen en het gemeentebestuur naar bevoegd minister Kris Peeters schreven na het dodelijke ongeval van 21 april (waarbij de 21-jarige Roel Schonkeren werd doodgereden, red.). En flitspalen? Als die daar mensenlevens kunnen redden, ben ik alleszins niet tegen."
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio