Verdachte SMS-moord ontkent moordplan

Beschuldigde Maura Van Lommel heeft maandagnamiddag verklaard dat ze in de nacht van de feiten nooit een sms'je naar haar zoon Andy verstuurde met de boodschap: "Pap in Holland, Prinses alleen, tijd voor ons plan".

Belga

Andy Hermans verklaarde op zijn beurt dat zijn moeder eerst een sms-bericht zond en hij haar nadien pas berichten stuurde met als inhoud "Morgennacht?" en "Vannacht ons plan Uitvoeren?". "Dat eerste sms-bericht van mijn moeder heeft alles in gang gezet", zo zei Hermans.

Nadat Van Lommel snikkend uitriep dat ze Stefanie nooit iets heeft willen aandoen, besliste voorzitter Paul Buyle het verhoor van Van Lommel dinsdag voort te zetten. Van Lommel schetste daarvoor een beeld van haar ongelukkige jeugd, de verstoting door haar eigen moeder en haar leven in instellingen en pleeggezinnen.

Uit het verhoor bleek dat Van Lommel twee relaties met veel oudere mannen en een vrouw had gehad, toen ze Gilbert De Mulder leren kennen. "Achteraf bekeken was de relatie met Gilbert de grootste fout die ik had kunnen maken", merkte Van Lommel op. Op het ogenblik dat Van Lommel De Mulder leerde kennen, had ze haar zoon elf jaar niet meer gezien. Ze liet hem op 4-jarige leeftijd bij zijn vader achter voor een andere man. Andy zocht zijn moeder op 16-jarige leeftijd op eigen initiatief op.

Daarover ondervraagd zei Van Lommel dat ze wegging van haar eerste man, omdat ze er niet tegen kon dat haar schoonfamilie haar zoon volledig opeiste. Met Stefanie had Van Lomel naar eigen zeggen geen noemenswaardige problemen. "Ze had soms haar kuren, maar ik ook. Ik heb altijd voor haar gezorgd", zo zei de beschuldigde.

Hermans verklaarde op zijn beurt dat hij sedert zijn opsluiting in de gevangenis nog amper contact met zijn moeder heeft. "Er is veel gebeurd. Het zal zijn tijd nodig hebben vooraleer dit weer goedkomt", zo zei Hermans.

Hermans verklaarde voorts dat hij Stefanie "graag had" en bekende dat hij haar inderdaad het hof had proberen te maken, maar dat ze niet geïnteresseerd in hem was. De beschuldigde verklaarde ook nog dat er ongeveer een jaar voor de feiten een plan ontstond om Stefanie uit de weg te ruimen, maar dat de aanleiding om het uit te voeren er een tweetal weken voor de feiten kwam na een twist tussen zijn moeder en De Mulder. "Ondanks het feit dat dit eerder banaal was, werd ik enorm kwaad. Ik was het ook beu om uit de hoogte behandeld te worden", zo luidde het.

Over de feiten zelf werd maandag met geen woord gerept. Dinsdag wordt met het getuigenverhoor aangevat en komt onder meer de vader van Stefanie aan bod.

Bekijk

over de procesdag in Tongeren.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio