Verdachte moord Wijnants uit het land gezet

Siargey S., de Wit-Rus die verdacht wordt van de moord op Glenn Wijnants (36) uit Ekeren, is zondagochtend het land uitgezet. Dat zegt zijn advocaat Antoon Coucke.

Belga

Glenn Wijnants werd in de nacht van 19 op 20 december 2003 doodgestoken tijdens een woordenwisseling met twee mannen op de Antwerpse kaaien. De dader en zijn kompaan konden ontkomen, maar werden later door vrienden van Wijnants in fotoboeken van de politie herkend. Eind 2005 werd Siargey S. in Zwitserland gearresteerd en uitgeleverd aan ons land.

Sommige getuigen herkenden hem als de kompaan, anderen weer niet. Siargey S. heeft altijd beweerd dat hij met de moord niets te maken had en dat hij op het moment van de feiten in een Zwitsers asielcentrum verbleef. In februari van dit jaar liet de kamer van inbeschuldigingstelling hem vrij, omdat zijn aanhouding niet langer noodzakelijk was voor het onderzoek.

Meteen na zijn vrijlating werd hij echter opgesloten in een asielcentrum met het oog op zijn repatriëring. Siargey S. beschikte immers niet over een geldige verblijfsvergunning en was dus illegaal in ons land. Meester Antoon Coucke spande verschillende procedures aan om zijn cliënt in het land te houden, maar tevergeefs. Maandagochtend kreeg hij een telefoontje van Siargey S. die hem vertelde dat hij terug in Wit-Rusland was.

"We hadden nog een regularisatieaanvraag ingediend, maar die zal nu wellicht zonder voorwerp zijn, omdat hij niet meer in het land verblijft. Siargey wil graag terug naar België komen om zijn onschuld te bewijzen, maar zal dan eerst een visum moeten aanvragen", zegt Coucke. De advocaat heeft wel een volmacht gekregen om zijn cliënt verder te verdedigen.

De tweede verdachte in deze zaak werd begin dit jaar opgepakt in Tsjechië en uitgeleverd aan België. Hij wordt eveneens door enkele getuigen herkend als de eigenlijke dader, maar ook hij beweert dat hij niets met de feiten te maken heeft. Hij zou samen met Siargey S. in het Zwitserse asielcentrum hebben gezeten.

De aanwezigheidscontroles tonen aan dat beiden daar vrijdag 19 en maandag 22 december 2003 present waren. Tijdens het weekend gebeuren er echter geen controles in het asielcentrum. "Blijft dus de vraag of ze in die 48 uren tussenin zonder geld en zonder papieren in België konden raken om snel even Glenn Wijnants neer te steken en vervolgens terug naar Zwitserland te gaan", zegt Antoon Coucke. "Ik heb daar zo mijn twijfels over."

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio