Eerste passagiersrit volwaardige waterstofbus in Antwerpen

Met een dertigtal passagiers aan boord is de allereerste rit van de splinternieuwe en volwaardige hybride brandstofcelbus van Vlaams busbouwer Van Hool maandag een feit. De bus, met als roepnaam simpelweg waterstofbus, stoot zuivere waterdamp uit, is bijna geluidloos en werd gelanceerd als de meest milieuvriendelijke ter wereld.

Belga

Maandag reed ze in opdracht van vervoersmaatschappij De Lijn van Broechem, bij Lier, naar de Antwerpse Rooseveltplaats. Een rit van zowat 40 minuten via lijn 422. Zes maanden zal het voertuig vanaf 1 juli op dat traject dagelijks 12 ritten verzorgen. Tot dan rijdt ze enkel in de voormiddag, 's namiddags gaat ze voor controle binnen bij Van Hool.

Vlaams minister van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt (sp.a) reed maandag mee. "Ze is zo opvallend stil dat het een genot is voor passagiers", aldus Van Brempt. "Als de evaluatie positief uitdraait, moet de Vlaamse regering extra investeren in de ontwikkeling van deze soort milieuvriendelijke bussen", sprak ze.

"Investeren in roetfilters vermindert de vervuilende uitstoot van het openbaar vervoer, maar op lange termijn moeten we naar een 0-uitstoot. Ondertussen moeten we meer de gewone waterstofbussen gaan gebruiken."

Het verschil met de reeds bestaande brandstofcelbussen is dat dit model wordt aangedreven door twee krachtbronnen, vandaar hybride. In een brandstofcel wordt waterstof omgezet in elektrische energie. Anderzijds wordt elk overschot van de elektrische energie opgeslagen in batterijen. Daardoor verbruikt ze nog minder dan bij klassieke aandrijving op waterstof alleen.

De 'speciale' bus is te herkennen aan de tanks met veertig liter waterstof op het dak en het extra paar wielen. Voorts rijdt het milieuvriendelijke exemplaar met de vermelding 'waterstofbus' op de voorkant niet incognito rond.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio