Draak geeft naam aan bier

Temse is een nieuw bier rijker. De bierproeversvereniging Objectieve Kaaischuimers stelde dit weekend haar eigen bier voor: Fretalop. De naam van het nieuwe bier komt uit een volksverhaal over een draak.

jmartynowski

BR>

"De Objectieve Kaaischuimers bestaan tien jaar", zegt voorzitter Franky Van Britsom. "In het verleden bezorgden wij onze leden regelmatig een klein folieke zoals een flesopener, een glas of een T-shirt of polo. Voor ons tienjarige bestaan wilden we iets speciaals. Al vlug werd beslist om een eigen bier te brouwen. Een eerste proefbrouwsel van ons eigen bier werd door huisbrouwer Marc De Bondt uit Lebbeke gebrouwen. Op onze proefavond kreeg het bier groen licht en besloten we om 550 liter van ons bier te laten brouwen in brouwerij de Graal in Brakel."

"Het eerste brouwsel mislukte", zegt Marc De Bondt. "Bij het bottelen kwam er detergent, waarmee de flesjes worden gereinigd, bij ons bier. De tweede keer was de goede keer. Het nieuwe bier werd een goed drinkbaar bier met een alcoholpercentage van 6,5 procent. Het is een blond, mooi schuimig en hoppig bier van hoge gisting, dat hergist op de fles."

Naam

"Bij een nieuw bier hoort natuurlijk een nieuwe naam", zegt Franky van Britsom. "We vonden dat de naam iets te maken moest hebben met onze vereniging of met Temse, maar dat was niet zo eenvoudig. Namen als Zaatman, Schuimer en Kaaischuimer kwamen naar voor, maar die vonden we niet zo geslaagd. Ook Amelberga werd voorgesteld, maar dat was dan weer te religieus. Uiteindelijk kwam Frank De Cuyper met het ultieme voorstel op de proppen. Hij had het over een boekje met een volksverhaal over de draak van Temse. Die draak heette Fretalop ("eet het al op" in het Temses, red.). Volgens de legende dook de draak op uit de Schelde en begon aan verwoestende tocht door Temse. Daarmee had ons bier meteen zijn eigen naam."

Temse heeft een rijke traditie aan eigen bieren. De Velleneir, Cuvee de Bricqueville, Kerel en Subliem zijn enkele van de Temsese bieren, die jammer genoeg niet allemaal meer bestaan, die bij de bierproevers het water in de mond doen komen.

Gert NOBELS

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio