Arbeiders dreigen met acties in Kempense chemische bedrijven

Het loopt niet vlot met de loononderhandelingen bij de chemische bedrijven in de Kempen. De arbeiders sluiten niet uit dat er in de loop van deze week acties volgen.

jmartynowski

BR>

"Het ligt dit jaar moeilijk met de onderhandelingen", opent Roger Vrancken, vakbondssecretaris van ABVV. "De mensen willen meer koopkracht dan de patroons willen geven. In tijden van hoge bedrijfswinsten ligt dat moeilijk. De patroons willen ondanks de goed draaiende economie minder loonstijgingen toestaan. We hebben bij verschillende bedrijven al twee ronden onderhandeld, zonder resultaat."

Dat betekent dat de volgende weken stakingen kunnen uitbreken bij verschillende chemische bedrijven. Bij ICI in Oevel, het vroegere Emerson & Cuming, kan volgende woensdag al een staking uitbreken. De werkgever heeft wel een verzoening aangevraagd. Ook bij BP Chembel in Geel zijn de arbeiders niet tevreden. De directie heeft ook daar een verzoening aangevraagd, maar acties zijn niet uitgesloten.

De directie van Omnichem in Balen heeft een eerste voorstel ingediend dat bijna unaniem werd verworpen. Nu wordt een tweede voorstel aan de arbeiders ter stemming voorgelegd. Als dit niet wordt weerhouden, volgt ook een stakingsaanzegging. Eenzelfde scenario speelt zich af bij Proseat in Hulshout. Bij Noveon in Oevel werden ook al twee voorstellen verworpen en werd vrijdag een stakingsaanzegging ingediend. Bij Agfa-Gevaert in Heultje wachten de arbeiders de stemresultaten van Mortsel af.

RuVH

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio