Laatste zuster stapt uit onderwijs

Ooit stonden ze met tientallen, zelfs honderden, in het Heistse onderwijs. Nu is het moment aangebroken dat de laatste zuster haar schoolcarrière in Heist vaarwel zegt. Zuster Gemma is 65 en gaat met pensioen.

jmartynowski

BR>

Germaine Houtmeyers werd geboren in Eindhout-Laakdal in een gezin van tien kinderen. "Wij hebben thuis veel zien werken en daardoor ook leren werken", zegt zuster Gemma. In 1960 ging Germaine in het klooster bij de Annonciaden. Zij had landbouwschool gevolgd en na haar intreden nam zij er huishoudkunde bij. Na wat interims belandde zij in 1969 in Heist-op-den-Berg, waar zij in het Maria Boodschapinstituut technologie en logistiek onderwees. "Ik maakte de oprichting van de humaniora mee, de overgang naar het VSO, de uitbouw van de school, de fusie met de H.Hartscholen, enzovoort. De grootste verandering gebeurde wellicht toen het klooster uit Heist wegtrok. Toen ik alle zusters zag vertrekken, deed me dat enorm veel pijn. Ik bleef alleen achter, terwijl twee andere zusters in Hallaar verbleven."

"De dokters hebben hun kost aan mij niet verdiend"

"Ik ben heel mijn leven graag naar school gegaan", gaat zuster Gemma voort. "Nooit tegen mijn goesting. Ik was ook bijna nooit ziek. De dokters hebben hun kost aan mij niet verdiend. Ik ben van een oude taaie stam", grapt ze. Zuster Gemma is ook de allerlaatste van de orde die nog werkt. "Ik ben ook de vierde jongste van de congregatie", zegt de zuster.

Bezige bij

Naast het onderwijs stichtte zuster Gemma in 1972 mee jeugdhuis Vibro, dat zij vele jaren begeleid heeft. Veertien jaar was ik kookmoeder bij jeugdkampen. "Ik bezoek ook graag het rusthuis. In de parochie zorg ik voor de versiering van de kerk en in het Sint-Lambertusinstituut werk ik mee aan de eetdagen. Die dingen wil ik blijven doen, zoals ik ook eenmaal per week naar het moederklooster Keihof trek om er hobby's te beoefenen met de bejaarde zusters", besluit zuster Gemma.

Pierre ANTHONISSENMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio