Maar één belletje verwijderd

Burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en de Antwerpse korpschef Eddy Baelemans zetten vanavond hun handtekening onder een protocol dat de start betekent van het buurtinformatienetwerk (BIN-Z) Winkelcentrum Wilrijk. Veertig handelaars sloten zich al bij het initiatief aan.

jmartynowski

BR>

Een BIN-Z of buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen is een samenwerking tussen een groep handelaars en de politie, die vooral preventief wil werken. Inspecteur Guido Bennaerts coördineert de BIN's bij de politie. Antwerpen telt er momenteel twaalf, waaronder één specifiek voor hotels en een ander voor apothekers.

"Een handelaar die iets verdachts opmerkt, slachtoffer werd van een poging tot diefstal of een wisseltruc, kan ons telefonisch contacteren en informeren", legt Bennaerts de werking uit. "In de radiokamer wordt dan beslist of het netwerk al dan niet wordt ingeschakeld. Indien ja, krijgen alle aangeslotenen via de blauwe lijn van de politie tegelijkertijd de ingesproken boodschap te horen waarin ze gewaarschuwd worden voor mogelijke criminaliteit of gevraagd wordt uit te kijken naar een bepaalde persoon. Of naar een verloren gelopen kind, want ook voor zulke situaties hebben de BIN's hun deugdelijkheid al bewezen. Maar in de eerste plaats willen we preventief het veiligheidsgevoel vergroten. Daarom is het goed om weten dat ook een aantal leidinggevende politiemensen van de zone via de gsm op het systeem is aangesloten."

Gratis

Patrick Alpaerts, voorzitter van Unizo Wilrijk, is blij met de respons. "Ik herinner mij hoe drie jaar geleden op een eerste vergadering slechts vijf geïnteresseerden kwamen opdagen. Nu beginnen we met veertig aangesloten handelszaken in de sector Bist, Juul Moretuslei, Heistraat, Kern, Mastplein en omgeving."

"Komt vooral omdat de aansluiten nu gratis is geworden", weet schepen voor Middenstand Gilbert Van Nuffel (Open VLD). "Het is de provincie die voor het systeem betaalt en later de gesprekskosten aanrekent bij de stad. Een aantal handelaars houdt de boot nog af, maar dat is vooral uit onwetendheid. Eens ze het systeem zullen kennen en beseffen dat ook zij er beter van worden, sluiten ze wel aan."

"We gaan geregeld evalueren", belooft coördinator Patrick Alpaerts. "Daarbij willen we onder meer nagaan of we moeten uitbreiden tot bedrijven die aan de A12 gelegen zijn. Een andere mogelijkheid is dat voor hen een nieuwe BIN-Z wordt opgericht. En wat doen we met de winkels op het Valaar? Je ziet, er is nog werk aan de winkel."

info@damesmodeunique.be

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio