"Het wanbeheer is een schande"

"Bij de Mechelse Goedkope Woning heerst een totale malaise." Dat zegt de nieuwe voorzitter Kristl Strubbe. Zij trok op onderzoek uit en spreekt schande over de manier waarop de organisatie jarenlang geleid is. "Waarom moet het feest voor het pensioen van een directeur 20.000 euro kosten?"

BR>

Met 2.800 woningen is de Mechelse Goedkope Woning (MGW) een van de grootste sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen. Maar blijkbaar loopt het management ervan mank. Dat is althans de visie van de nieuwe raad van bestuur, die besliste om directeur René Van Poppel en adjunct-directeur Robert Janssens 'vrij te stellen van arbeidsprestaties'.

Gewezen VTM-nieuwsanker Kristl Strubbe (Open Vld) is niet mals: "Het wanbeheer is een schande. De emmer is overvol. Ook de vorige raad van bestuur, met Marc Hendrickx als voorzitter, draagt een verpletterende verantwoordelijkheid. Ik vraag me af of hij huurders nog recht in de ogen kan kijken."

Om haar verhaal te staven, haalt ze de situatie van een 80-jarige huurster aan. "Vindt u het normaal dat een vrouwtje van die leeftijd al sinds juli vorig jaar zonder warm water zit omdat haar leiding vol kalk zit? Ik niet! En dat terwijl in de begroting van dit jaar 20.000 euro was ingeschreven voor het pensioenfeest van de directeur. Ik vraag mij ook af waarom de nieuwe decoratie van de vergaderzaal van de raad van bestuur 50.000 euro moet kosten. Ik heb dat laten schrappen."

Strubbe beschikt over een hele waslijst klachten. "In een gebouw in de Abeelstraat is de roofing van het dak zo slecht dat er een boom groeit. Mensen van 75 en ouder zaten dagen zonder lift in een flat van vier hoog. Zoiets is voor mij onaanvaardbaar. Bovendien blijkt uit onafhankelijke rapporten dat de woonkwaliteit van onze sociale huisvesting bedroevend laag is. De Vlaamse Maatschappij van Sociaal Wonen waarschuwt ons dat er opvallend veel klachten binnenkomen over onze dienstverlening. Gesprekken met het personeel leren mij dat er een totale malaise heerst", vertelt Kristl Strubbe.

Zondebok

Haar voorganger bijt van zich af. Hij neemt het ook op voor de geviseerde directie. "Ze zoeken gewoon een zondebok. Waarschijnlijk komt er straks een crisismanager die personeel uit de eigen politieke rangen moet installeren", reageert Marc Hendrickx (N-VA). Hij benadrukt dat veel wantoestanden onder zijn bewind al zijn weggewerkt. "Je mag ook niet vergeten dat het om een moeilijk publiek gaat. In de MGW-wijken leven meer dan vijftig nationaliteiten samen. Veel van die huurders verwachten dat problemen de dag zelf worden opgelost, maar dat kan natuurlijk niet." De directie was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio