Stakers willen weten hoeveel ze als afscheidspremie zullen krijgen

Print
Antwerpen - "Ik moet jullie geen verantwoording afleggen", antwoordde een Opel-topman aan de hoofddélégués donderdagavond toen de fabriek alweer enkele uren stillag. Op hun beurt gingen ook de daarop volgende ploegen ondanks formele oproepen tot werkhervatting gisteren niet aan de slag. "Ze willen alleen nog weten wat ze als afscheid zullen krijgen", zuchtte een afgevaardigde gisteravond.
BR>
Geruchten over werkloosheidsweken nog voor de zomervakantie, geruchten over heimelijke overheveling van productie naar het Duitse Bochum, geruchten over 'leegdraaien'. Het werd de arbeiders van GM in Antwerpen woensdagavond rond 20u30 opnieuw te veel en ze eisten opheldering. De commotie luwde niet en werd overgenomen door de nachtploeg toen bleek dat de lokale directieleden nog zelfs geen poging tot informatie deden en rond 01.30u het bedrijf verlieten. Ook de dagploeg ging daarop niet aan het werk. En ook een bijzondere ondernemingsraad en een uitgebreide informatiefolder met - deze keer - wél gedetailleerde 'antwoorden op vragen', konden het tij niet meer keren. Onverminderd bleven de arbeiders in de cafetaria zitten terwijl de directie eerst opriep om weer te gaan werken en nadien meedeelde dat er vanaf woensdagavond 22 uur geen loon zal worden uitbetaald.

Zowel bij hoofddélégué Rudi Kennes (ABVV) als bij zijn collega's Luc Van Grinsven (ACV) als Dirk Heyndrickx (ACLVB) klonk moedeloosheid door. "Ze willen nu informatie die wij niet kunnen geven. Ze willen alleen nog weten wat ze als afscheid zullen krijgen terwijl de gesprekken daarover nog moeten beginnen." "De mensen vragen terecht waarom de directie die andere informatie geen dag eerder kon geven", sneert Kennes. "Ik doe geen oproepen meer. De mensen willen stoom aflaten en de bazen laten zich zelfs niet zien. We zitten nu echt in het sukkelstraatje."

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio