Mysterieuze straatkunstenaar licht acties toe in streetartmagazine

Tot nu toe was het gissen naar de motieven van de kunstenaar die Antwerpen verrijkt met originele richtingaanwijzers en verbodsborden. Maar 'Rose Woods' zoals hij of zij zichzelf noemt, geeft in het zomernummer van het kunsttijd-schrift De Fish een interview over de acties. "Ik photoshop de stad". lAntwerpen

jmartynowski

BR>

Over zichzelf blijft de kunstenaar zo vaag mogelijk, maar Rose Woods wordt in het blad aangesproken met 'ze' en is 'ergens in de twintig'. De afgelopen maanden verbaasde ze (of is het toch een hij?) de Antwerpenaars onder meer met een richtingaanwijzer op de Scheldekaaien naar de 'Ware liefde', stoplichten in hartjesvorm en kerstbomen, en het bord 'verboden de bomen te voederen' aan de Leopoldplaats.

"Ik wil op vele gezichten een brede glimlach toveren", zegt Rose. En dat lukt aardig. "De leukste reactie kwam van een vriendin die met het verkeerde been uit bed was gestapt. Toen ze aan het rode licht opkeek en het felrode hartjeslicht zag branden, was haar dag meteen weer goed."

De acties kosten wel wat geld, maar dat vindt de kunstenaar niet erg. Zo investeerde hij of zij 36 euro in een pot zwarte verf, waarmee een gewoon zebrapad in een piano met witte en zwarte toetsen werd getransformeerd. De verf moet slijten, maar de verkeersborden worden meestal weggehaald.

"Die borden zijn een plaag", zegt Kathleen Brughmans van de politie. "De stad haalt ze weg, maar ze hebben daar veel werk mee. Als de dader wordt betrapt, laten we het hier niet bij en zal er zeker een proces-verbaal worden opgemaakt." Ondertussen heeft een dienst van Stadsontwikkeling al ongeveer acht borden verwijderd. Die liggen nu opgeslagen in een magazijn in Hoboken.

Toch blijft Rose doorgaan met de acties. "Ik besef te balanceren op de lijn tussen streetart en positief vandalisme. Ik begrijp wel dat de politie verplicht is de borden te verwijderen, maar weet wel dat ze er al bij al zelf mee kunnen lachen." Voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, in het midden van de ronde banken, hingen drie bordjes met 'verboden te paaldansen'. Allemaal werden ze weggehaald. Sinds kort hangt er een ander bordje: 'Gelieve dit bordje niet te verwijderen'. Al is de kans groot dat dat dus wel zal gebeuren.

Rose Woods opereert meestal 's nachts, en zal dat blijven doen. "Wees gerust, de komende weken zullen er zeker nog wat wijzigingen in het straatbeeld bijkomen. Het blijft de bedoeling mensen te verrassen."

www.defish.be

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio