Europa bepaalt lot van Oud-Berchemse winkelas

Print
Berchem - De heraanleg van de Statie- en Driekoningenstraat in Berchem hangt af van het al of niet verkrijgen van Europees geld. Bij een negatief antwoord is er een plan B nodig, maar daar wil nog niemand aan denken.
BR>
Na een dodelijk verkeersongeval in de Statiestraat een jaar geleden is de heraanleg van deze winkelas een topprioriteit. Alleen hangt aan het project een prijskaartje van ongeveer 4,5 miljoen euro. Het district Berchem, de stad Antwerpen en de winkeliersverenigingen hopen op geld uit het EFRO-programma. Dat is geld om de economische en sociale cohesie binnen de Europese Unie te versterken. "Veel hangt af van deze ondersteuning", zegt Robert Voorhamme (sp.a), Antwerps schepen van Middenstand. "Begin 2008 hebben we uitsluitsel. Ik denk wel dat we het geld gaan krijgen. Zo niet moeten we onze plannen bijsturen."

In september wordt een ontwerper aangesteld voor de Statie- en Driekoningenstraat. De bedoeling is om de commerciële activiteiten te concentreren aan de Grotesteenweg en het station van Berchem. Op het kruispunt met de Victor Jacobslei komt een plein of piazza. In de winkelas mag het autoverkeer alleen nog van de Grotesteenweg naar het station van Berchem. Toch benadrukken de betrokkenen dat dit een optie is die nog met iedereen zal worden doorgepraat.

Het dossier van de heraanleg is onderworpen aan een strikt tijdschema. In oktober 2008 start de distributienetbeheerder Eandis met het leggen van nieuwe leidingen in de winkelstraat. Stad, district en winkeliers willen de heraanleg combineren met deze werken.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio