Eerst de kanker, nu de Ventoux

Print
Wuustwezel - In september beklimmen zestien vrouwen de Franse berg Mont Ventoux met Nordic Walking. Op zich niets bijzonders, maar stuk voor stuk hebben ze recent kanker overwonnen. De beklimming staat symbool voor de start van hun leven, deel II.
BR>
Initiatiefneemster Els Van Passen uit Kalmthout krijgt als kinesiste regelmatig te maken met "genezen" kankerpatiënten die toch niet (meer) lekker in hun vel zitten. "Overleven alleen is niet genoeg, je moet ook opnieuw kwalititeit in je leven kunnen brengen. Terwijl je je nog twee tot vier jaar na de succesvolle behandeling moe en down kan voelen", vertelt Els. "Daarom dacht ik, waarom breng ik geen groep genezen kankerpatiënten bijeen die samen een prestatie willen leveren. Ze kunnen elkaar steunen terwijl ze er intensief voor trainen en zich versterken. De verovering van die kale berg wordt zo een symbool van hun eigen gevecht tegen kanker. En de Mont Ventoux is even grillig als het ziektebeeld."

Els lanceerde een oproep in de lokale pers en moest binnen de week de "inschrijvingen" afsluiten. "De belangstelling was enorm, er lopen blijkbaar honderden genezen mensen rond die toch nog een probleem hebben met hun herstel. Het waren opvallend genoeg ook allemaal vrouwen die reageerden, blijkbaar hebben mannen het nog altijd moeilijker om over kanker te praten, of verwerken ze het liever alleen."

Terwijl Els en andere vrijwilligers de benodigde 25.000 euro bijeen zochten via acties en sponsoring, kregen de deelneemsters eerst een medische controle en begonnen ze aan een trainingsprogramma van wandelen, aquajogging en Nordic Walking. "De sfeer is uitstekend", verklapt Els, we kunnen onze verhalen kwijt aan elkaar en we stimuleren elkaar. In je eentje zal je niet zo snel zo'n berg gaan beklimmen. Ik hoop dat dit initiatief op vele plaatsen navolging krijgt, want de behoefte is groot."

24 juni is er in Kalmthout een kunstveiling ten voordele van de actie, zie www.luminosa.be "Altijd gespreksstof" Arlette Van den Bergh (56) uit Kalmthout is één van de deelneemsters. "Ik was er gelukkig snel bij: in 2004 ben ik geopereerd, amper één week nadat ik bij mezelf borstkanker had vastgesteld. Ik ben ook niet zo ellendig ziek geweest als vele lotgenotes. Omdat ik acht kilo was bijgekomen na de behandeling, wou ik gaan sporten en zo ben ik bij Els uitgekomen. Het is een leuke groep, we gaan trainen op de Heide en gaan zelfs samen shoppen. We hebben altijd gespreksstof natuurlijk, zo'n ziekte schept een band en we wisselen tips uit." Ook voor Arlette symboliseert de beklimming een nieuwe start. "Ik moest na 36 jaar lesgeven nog één jaar doen, maar dat was er te veel aan met die kanker. Sinds september ben ik met pensioen, en dit voelt echt als een bevrijding, als de start van het interessantste deel van mijn leven."
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio