Pijnstillers zorgen voor epidemie migraine

Print
Antwerpen - Meer dan 100.000 Belgen lijden aan chronische hoofdpijn door overmatig gebruik van acute pijnstillers. "Een veel groter probleem dan dat van de verslaving aan morfine", zegt dokter Guy Hans, coördinator pijncentrum UZ Antwerpen. "Overmatig gebruik groter probleem dan morfine-verslaving"
BR>
Migraine treft 1 op de 10 Belgen. Om hun pijn te verzachten, grijpen ze vaak naar acute pijnstillers. Pillen die je zonder voorschrift bij de apotheker kunt krijgen, zoals paracetamol, dafalgan, medicijnen met codeïne. "Het kan geen kwaad als je die een paar keer per week gebruikt", aldus dokter Hans. "Maar mensen beseffen niet dat pijnstillers die je zonder voorschrift kunt krijgen, niet ongevaarlijk zijn. Veel patiënten slikken ze te pas en te onpas, dag na dag, week na week. Gevolg is chronische hoofdpijn waarvan je maar heel moeilijk afgeraakt. Overmatig gebruik van pijnstillers is de belangrijkste bron van chronische hoofdpijn, maar niemand weet dat. En niemand heeft er controle op."

Patiënten, artsen en apothekers zouden moeten samenwerken om het probleem aan te pakken. Voor patiënten geeft een website, donderdag gelanceerd, nuttige adviezen.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio