Heists OCMW boert goed

Het Heistse OCMW heeft op financieel vlak een gouden jaar achter de rug, met een overschot van 341.000 euro. Vooral het lagere aantal asielzoekers in 2006 heeft veel geld uitgespaard. Het OCMW wil het geld investeren in extra dienstverlening.

jmartynowski

BR>

In totaal heeft het OCMW van Heist-op-den-Berg in 2006 iets meer dan veertien miljoen euro uitgegeven. Maar de inkomsten plus de gemeentelijke toelage bedroegen 340.000 euro méér. "Dat bedrag hebben we nu op overschot. Nochtans zijn er veel diensten uitgebreid. Het aantal uren bejaarden- en poetshulp steeg. Er maakten veel meer mensen gebruik van onze kinderopvang. Afgelopen winter hebben we zelfs 551 dossiers voor een stookoliepremie uitbetaald. Dat is een absoluut topaantal in onze provincie", somt de nieuwe OCMW-voorzitster Maria Bosmans (CD&V/ N-VA) op.

De goede resultaten zijn te verklaren via een reeks meevallers. "We hebben een zuinig beleid gevoerd, maar dit overschot is vooral toe te schrijven aan eenmalige meevallers. Een correctie in de RSZ-bijdragen van vorige jaren en de oplossing van lang aanslepende dossiers hebben samen 140.000 euro opgeleverd. Er werd ook 120.000 euro minder uitgegeven in de sociale dienst. Dat komt vooral doordat er minder asielzoekers naar onze gemeente zijn gestuurd door de hogere overheid", overloopt Bosmans.

Wat er nu zal gebeuren met het overschot, is nog niet zeker. "Normaal zou het terugvloeien naar de gemeente door het in te calculeren bij het volgende budget. Wij geven er natuurlijk de voorkeur aan om het te investeren in een extra dienst. We staan aan het begin van een nieuwe legislatuur en zullen alle middelen goed kunnen gebruiken. We gaan nu overleggen met het gemeentebestuur om te kijken wat mogelijk is", kijkt Bosmans vooruit.

Het OCMW kost de Heistse belastingbetaler gemiddeld 77 euro per jaar. In Vlaanderen ligt dat gemiddelde op negentig euro.

Bert PROVOOST

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio