Stad voert strijd tegen processierupsen op

Het aantal meldingen van processierupsen in Herentals loopt hoger op dan gedacht. De groendienst, de brandweer en een gespecialiseerde firma zullen wellicht nog de hele maand nodig hebben om alle nesten te verdelgen.

BR>

In totaal werden de vervelende diertjes al op 160 locaties in Herentals aangetroffen. Gisteren woensdag werden nesten vernietigd in de rij van zomereiken langs de basisschool van De Wijngaard. "Het was onze onderhoudsman die de rupsen 's morgens ontdekte", luidt het op de speelplaats. "Op school bleef gelukkig iedereen bespaard van lichamelijke ongemakken."

De Herentalse groendienst schakelde al meer dan een tandje bij om de rupsen te lijf te gaan. "Eerst dachten we genoeg te hebben aan de inzet van een professionele firma", zegt milieuambtenaar Koen Dierckx. "Maar we moesten ook een eigen ploeg en de brandweer inschakelen."

"De brandweer verdelgt meestal de nesten op de voet van de bomen. Dichter bij de kruin wordt de hoogtewerker van de stadsdiensten ingezet. En op echt moeilijk bereikbare plaatsen geraakt de ingehuurde specialist, die met touwen in de bomen klimt."

"We pakken eerst de nesten in de buurt van schooltjes en speelpleintjes aan. Daar zijn we nu ongeveer mee klaar. Het volgende actieterrein zijn de fietspaden. Ik verwacht dat we toch nog tot eind juni, begin juli bezig zijn. Soms gaat het snel, maar andere nesten laten zich tergend traag vernietigen. Een probleem is ook dat we maar bij mondjesmaat beschermende pakken binnenkrijgen. En we willen niet dat onze mensen zelf irritaties oplopen, zoals onlangs in Heist-op-den-Berg het geval was."

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio