Beton De Bonte maakt spoorwegbalken HST

Print
Waasmunster - Beton De Bonte uit Waasmunster produceert jaarlijks zo'n 150.000 betonnen dwarsliggers voor de spoorwegen.
BR>
"We zijn gespecialiseerd in water- en spoorwegwerken. We zijn het enige bedrijf in Vlaanderen dat betonnen dwarsliggers levert", vertelt commercieel en technisch directeur Pascal Blommaert. "Zo hebben we ook de spoorwegbalken op de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en Amsterdam geleverd. Een ander deel van onze productie gaat naar de herstelling van bestaande spoorlijnen."

Ongeveer tien jaar geleden maakten betonnen dwarsliggers hun opmars. "Een gewone houten balk kan maar snelheden tot 150 km/u aan, de betonnen alternatieven zijn veel duurzamer. Het zijn dan ook technologische hoogstandjes waar heel wat studiewerk aan voorafging", aldus Blommaert die ook het milieuaspect in de kijker zet. "De houten balken waren eigenlijk slecht voor het milieu. De duurzaamheid was beperkt tot een twintig jaar en je hebt er hardhout uit de tropen voor nodig. De behandeling was trouwens ook zeer milieuonvriendelijk."

Met de omschakeling naar de productie van de dwarsliggers is de locatie in Waasmunster niet meer optimaal. Zij worden met vrachtwagens naar Lokeren gevoerd waar ze op treinen geladen worden. "We hebben vier jaar geleden al een nieuwe vestiging in Laakdal in gebruik genomen. Daar we hebben we een rechtstreekse aansluiting op het spoornet. In Waasmunster bouwen we deze activiteit nu af om over te schakelen naar andere producten. Hierbij komen geen jobs in gevaar."
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio