Buurt gaat vluchtelingen missen

Bob Schoepen, zoon van Bobbejaan Schoepen, en de bewoners van de Albertstraat in Noorderwijk (Herentals) leven mee met hun Angolese buren. De vluchtelingen Maria en Sebastao en hun vijf kinderen zijn uitgeprocedeerd en moeten straks afscheid nemen van hun Kempense vrienden.

BR>

De kleine spruit Naomi, amper een paar weken oud, is al de 'chouchou' van de buurt. De moeders en grootmoeders uit de straat houden het schattige meisje van net geen drie kilo wat graag in de armen. Ze beseffen dat ze daar niet lang meer de kans voor hebben.

"Begin volgende maand wordt de familie uitgeprocedeerd", zegt Bob Schoepen, die zich het lot van de politieke vluchtelingen aantrekt. "Als ze in België willen blijven, moeten ze naar een asielcentrum."

"Het is doodjammer. Na anderhalf jaar in Noorderwijk is de hele familie hier perfect geïntegreerd. Sabastao, electricien van opleiding, volgt gedreven Nederlandse lessen. En de kinderen doen het goed op school. Maar er zal weinig aan te doen zijn. Misschien kan het OCMW van Herentals, dat echt wel zijn best doet, nog voor enkele weken respijt zorgen."

Niets misdaan

"In het begin was het een aanpassing, maar nu klikt het uitstekend met de familie", getuigt buurvrouw Maria Van Loy. "De kinderen zijn heel beleefd en vriendelijk. Wat moet er van hen worden in een asielcentrum? Of moeten ze verder leven als illegalen en in de criminaliteit belanden? Ik vind het erg. Deze mensen hebben helemaal niets misdaan."

Ook Ingrid Steijnen, directrice van de Vrije Basisschool in Noorderwijk, ziet de Angolese kinderen niet graag vertrekken. "Vooral Serge doet het heel goed. Dat is echt een pientere jongen." Aan hem verliest de plaatselijke voetbalclub Noordstar VV volgens kenners ook een waar talent.

Een terugkeer naar hun door burgeroorlog geplaagde thuisland zien de Angolezen niet zitten. "Dat bekoopt mijn man gegarandeerd met de dood", verzekert Maria. "Maar naar een asielcentrum verhuizen, zal ook geen lachertje zijn. Zie je ons daar al zitten met z'n vijven in een klein kamertje? De kinderen zijn hier zo graag. Ze voetballen en basketten bij de plaatselijke club. Ik hoop echt dat we hier nog kunnen blijven. Maar we kunnen niets anders dan bang afwachten wat de overheid ons oplegt."

Bart LAMERS

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio