Stierkikker duikt op in centrum

Een bronstige stierkikker verloor woensdagavond zijn schuwheid en dook zowaar op in het centrum van Arendonk. De ontdekking toont aan hoe makkelijk de schadelijke exoot zijn opmars in de Kempen verderzet.

BR>

Sim Helsen, organisator van Arendonk Swingt, trof woensdag rond middernacht een vreemde gast aan. Een volwassen stierkikker trok heel toepasselijk de aandacht in de Koeistraat. Het dier leek te spotten met de alarmbelprocedure die Natuurpunt uitgerekend dezelfde dag in onze krant luidde. De stier- of brulkikker zet zijn opmars in de Kempen verder en vernielt met zijn vraatzucht lokale fauna en flora.

"Het is paartijd voor de stierkikkers. Dit is het enige moment waarop ze hun schuwheid in de strijd om te paren durven verliezen. Misschien is het exemplaar in Arendonk daar een voorbeeld van. Het Goorken in Arendonk is een van de plaatsen waar de stierkikker te vinden is", verklaart professor Alain De Vocht van Universiteit Hasselt.

"Het wordt een werk van jaren. We moeten de voortplanting van de dieren onder controle krijgen. Zo niet dreigt een ecologische ramp. De overheid moet snel middelen vrijmaken."

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio