"Ik ben niet de man die zichzelf verkoopt"

Print
Waasmunster - In het park van kasteel Blauwendael in Waasmunster vindt vanaf zondag een bijzondere openluchttentoonstelling plaats. Tot midden september staan er de eiken beelden van kunstenaar Bruno De Smedt (41) te kijk. Het is de eerste keer dat hij naar buiten komt met zijn werk.
BR>
De kunstkring van Waasmunster sluit het dertigste werkjaar af met de zeer mooie openluchtexpo Cuesta 07. Vanaf zondag kan iedereen in het park van kasteel Blauwendael terecht om de uitzonderlijke werken van houtkenner en kunstenaar Bruno De Smedt te ontdekken. De Smedt timmert al meer dan 25 jaar aan de weg, maar nu pas toont hij zijn werk. Nochtans is hij niet zomaar een beginneling. Wie ooit in de antieke Kloosterstraat in Antwerpen de speciale, met hout bewerkte huisgevel heeft gezien: dat is van de hand van Bruno De Smedt.

In het park van Blauwendael staan vanaf zondag tot midden september zeven eiken beelden van De Smedt. Zijn houten sculpturen zijn moeilijk onder één noemer te vatten, maar dat ze het resultaat zijn van vakkennis mag duidelijk zijn. "In deze expo bekruipt je ergens het gevoel van nederigheid. Geniet van de dingen, maar misbruik ze niet. Dat is ook mijn levensvisie", zegt De Smedt. "Eerlijk zijn tegenover jezelf en anderen, daar gaat het om. Ik heb van de natuur het talent gekregen om hout te bewerken. Dat doe ik nu al zo'n 25 jaar. Sinds een jaar of vijf voelde ik me echt klaar om de dingen die ik zie ook om te zetten in sculpturen. Ik heb een kwarteeuw ervaring, maar nu pas kom ik nederig naar buiten. Ik stel me vragen bij sommigen die uit de academie komen en roepen dat ze kunstenaar zijn. Ik ga mijn eigen weg, maar ik ben niet de typische kunstenaar die zichzelf verkoopt."

De Smedt heeft het ook moeilijk met moderne kunst. "Ik spuw op die zogenaamde conceptuele kunst die het idee boven het resultaat stelt. Een werk van piepschuim herken je een jaar later nog amper." En daar komt de houtliefhebber in hem naar boven. De Smedt vervaardigt al zijn werken in eik. "De meest edele houtsoort. Na 25 jaar ken je dat hout door en door. Mijn werken heb ik nu ook met een aantal zuren bewerkt zodat het verouderingsproces al een eind verder staat. Als ze in het park twee maanden lang worden geteisterd door zon en regen, zullen ze alleen maar mooier worden."

De expo Cuesta 07 wordt 17 juni om 11u geopend. Eerst is er een aperitiefconcert in het park.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio