Wetstraat maakt zich op voor centrum-rechtse coalitie

Een samengaan van de liberalen met de christen-democraten is ongeveer de enige coalitievorm dat een kans op slagen heeft.

bsouffreau

BR>

Deze namiddag maakte Johan Vande Lanotte duidelijk dat hij niet in een regering wil stappen. Daardoor is paars-groen of rooms-rood met een vleugje groen onmogelijk. Ook een tripartite komt niet in aanmerking.

Ook de PS laat doorschemeren dat het geen problemen maakt van een oppositiekuur. Coalities waarbij de familiebanden tussen het noorden en het zuiden van het land worden doorgeknipt, komen niet echt in aanmerking. Open VLD heeft zijn lot verbonden aan MR. De PS en sp.a Spirit kunnen soloslim spelen, maar die kans is klein.

De Vlaamse socialisten willen vanuit de oppositie een tweederde meerderheid leveren. Op die manier kan een staatshervorming uitgevoerd worden. Hoewel de onderhandelingen zich als moeilijk aankondigen, is dankzij de deelname van sp.a Spirit aan de staatshervorming een rooms-blauwe coalitie mogelijk.

De marge die rooms-blauw heeft, is klein: zes kamerzetels. In theorie zouden de christen-democraten en de liberalen de groenen aan boord kunnen hijsen, maar het water tussen groen en rooms-blauw is veel te diep. Een andere optie is Lijst Dedecker aan de coalitie toe te voegen. Maar of Dedecker het kan vinden met zijn oude partij (Open VLD) is maar de vraag. Bovendien is hij de catastrofale flirt met N-VA ongetwijfeld niet vergeten.

Tijdens de coalitiegesprekken zullen verschillende onderwerpen getackeld moeten worden. Bovendien is de houding van MR en CDH versus kartelpartner N-VA onduidelijk. Ook de prijs die Vlaanderen bereid is te betalen voor het oplossen van het BHV-vraagstuk is nog niet uitgemaakt.

Nu in het nieuws