'Kieskanton Antwerpen heeft huiswerk goed gedaan'

De verkiezingen in Antwerpen zijn zowel op technisch als op organisatorisch vlak correct verlopen. Dat zegt Ivo Moyersoen, voorzitter van het hoofdbureau Antwerpen.

Belga

Zondag was er her en der kritiek te horen dat er "wéér" problemen waren in Antwerpen bij het tellen en het tijdig doorsturen van de kiesresultaten, maar daar is niets van aan, aldus Moyersoen. Wel moesten er op 364 stembureaus vijf worden herteld.

De stemmen van het laatste kiesbureau kwamen zondag omstreeks 17.30 uur binnen bij Digipolis, het telematicacentrum van de stad waar het hoofdbureau gevestigd was. De totalisatie van de stemmen van de 364 bureaus verliep vlot. Enkel de hertellingen zorgden voor vertraging.

In totaal moesten vijf kiesbureaus herteld worden. Voor drie bureaus was dit het gevolg van defecte diskettes, aangeleverd door binnenlandse zaken. Twee bureaus moesten herteld worden door fouten van voorzitters van kiesbureaus.

"Bij een hertelling moeten alle magneetkaarten een voor een opnieuw in de urne worden gestoken. Een tijdrovend proces als je bedenkt dat dat gemiddeld 10 seconde per kaart duurt", legt Moyersoen uit. Om 19.50 uur konden de getotaliseerde resultaten voor kanton Antwerpen naar Brussel worden gestuurd. "Dat is, gezien de grootte van het Antwerpse kieskanton, een zeer behoorlijk resultaat", besluit Moyersoen.

De doorsturing van de totale resultaten voor kieskring en provincie Antwerpen liep veel vertraging op. Maar dat was het gevolg van vertraging bij andere kieskantons.

Lees ook:

over de dag van een stembureauvoorzitter.

Nu in het nieuws