'Verhofstadt nog niet in Toscane'

Guy Verhofstadt blijft de politieke leider van Open Vld. Zijn rol is nog lang niet uitgespeeld, zeker niet gezien de manier waarop de kaarten momenteel liggen. Die boodschap gaf partijvoorzitter Bart Somers maandag mee na afloop van het liberale partijbureau.

Belga

"Hij zit nog niet in Toscane", viel elders te horen.

µ De boodschap is duidelijk: Verhofstadt is een factor waarmee men de komende weken en maanden nog rekening zal moeten houden. Open Vld heeft de verkiezingen verloren, maar is wel de tweede grootste familie in Vlaanderen en de liberalen vormen de grootste familie in de Kamer. "De situatie is niet eenduidig negatief, integendeel", vatte Somers het samen.

De voorzitter herhaalde dat zijn partij vast van plan is haar vel duur te verkopen, indien ze wordt uitgenodigd om te onderhandelen over een regeringsdeelname. "Wij hebben geen grote drang per se in de regering te zitten. We zijn principieel bereid verantwoordelijkheid te nemen, maar niet ten koste van eender welke prijs", luidde het. Open Vld speelt enkel mee als ze een groot deel van haar programma kan realiseren.

Geen wissel aan de top

Een wissel aan de top, zoals het vertrek van Johan Vande Lanotte als voorzitter van de sp.a, is bij Open Vld niet aan de orde. Dat stelde partijvoorzitter Bart Somers maandag. Hij wenst Vande Lanotte veel succes in de toekomst en is ervan overtuigd dat hij nog een belangrijke politieke rol te spelen heeft.

Bij de liberalen is men dus niet van plan het voorbeeld van Vande Lanotte te volgen. Somers verwees na afloop van het partijbestuur naar de verklaring van Guy Verhofstadt, waarin hij de verantwoordelijkheid voor de verkiezingsnederlaag op zich nam. "Die verklaring siert hem enorm", aldus Somers, die aangaf dat zijn partij de komende weken en maanden eensgezind voortwerkt.

De voorzitter gaf nog mee altijd veel respect en sympathie te hebben gehad voor zijn socialistische (ex-)collega en zei heel goed met hem te hebben samengewerkt. Hij prees Vande Lanotte als een man met een sterke visie en toonde respect voor de beslissing die hij nam ten aanzien van zijn partij.

Nu in het nieuws