Vrouwen aan de macht bij sp.a

De leiding van de sp.a komt binnenkort in handen van twee vrouwen: Caroline Gennez en Freya Van den Bossche. Huidig ondervoorzitster en fractieleidster in het Vlaams parlement Caroline Gennez volgt eind oktober Johan Vande Lanotte op als partijvoorzitter en Van den Bossche wordt in de Kamer fractieleidster. Samen moeten ze voor de partij een toekomstproject uittekenen.

bsouffreau

Vande Lanotte stelde het partijbureau maandag meteen voor op te stappen. "Ik was verantwoordelijk voor de werking van de partij en de campagne en we hebben grandioos verloren. Dan kun je niet aanblijven. Ik neem daarom ontslag. Het partijbureau heeft dat aanvaard", begon de sp.a-voorzitter. Volgens Vande Lanotte kreeg hij van veel partijgenoten de vraag om toch aan te blijven, maar dat weigerde hij. "De essentie van een speler in de frontlinie is dat hij scoort. Als hij niet scoort, wordt hij vervangen. Ofwel vervangt de trainer hem ofwel vraagt hij zelf een vervanging. Ik heb dat laatste gedaan", stelde hij.

Bedoeling is dat Caroline Gennez op 21 oktober de fakkel overneemt. Haar is gevraagd om zich kandidaat te stellen voor de nieuwe voorzittersverkiezingen die op die dag hun beslag krijgen. Ondertussen gaat ze samen met Freya Van den Bossche - die in de Kamer de oppositie gaat leiden - een toekomstproject voor de partij uittekenen. De twee worden naar voren geschoven omdat zij - respectievelijk in Mechelen en Gent - in hun thuisbasis als enigen de schade hebben kunnen beperken.

Gennez blijft voorlopig fractieleidster in het Vlaams parlement. Of ze de overstap naar de Kamer gaat maken - in principe volgt ze Antwerps burgemeester Patrick Janssens op - is nu nog niet uitgemaakt.

Tot eind oktober blijft Vande Lanotte nog aan om nog een reeks praktische dingen af te handelen, zoals de herstructurering van de partij die nodig is nu de sp.a een stuk kleiner is geworden en zal moeten afslanken. "Het gaat om het begeleiden van een sociaal passief. Ik kan de nieuwe mensen daar toch niet mee opzadelen? ". Vande Lanotte gaat ook nog de gesprekken met andere partijen voeren, onder meer over de staatshervorming. Ook daar moeten Gennez en Van den Bossche volgens de Oostendenaar hun krachten niet aan verspillen.

Vande Lanotte geeft toe dat zijn rol aan de top van de partij uitgespeeld is, maar noemde dat geen persoonlijk drama. "Het is goed dat we een afgekuist bord klaarleggen waar we een nieuw verhaal op kunnen schrijven". Hij gaat alvast in de Senaat de eed afleggen, maar of hij ook na 21 oktober nog in de Hoge Vergadering gaat zetelen, is nog niet duidelijk.

Het partijbureau vroeg Patrick Janssens om tegen eind augustus een grondige analyse te maken van wat er zondag gebeurde. Zelf had Vande Lanotte naar eigen zeggen niet veel zin om grote evaluaties te maken. Tijdens de vergadering werd volgens sommigen onder meer wel verwezen naar de slijtage van paars en de associatie met de door schandalen geteisterde PS, aan analyse die ook zondag al te horen viel.

Gennez pleitte er alvast voor om een analyse te maken samen met mensen van binnen en buiten de partij. "Vanaf nu moeten we de toekomst voorbereiden, maar ik ben ervan overtuigd dat een sterke Vlaamse socialistische partij nodig is", poneerde ze.

Nu in het nieuws