Open VLD rekent nog steeds op Verhofstadt

Verschillende leden van het partijbureau van Open Vld vinden dat premier Guy Verhofstadt nog een rol te spelen heeft voor de partij.

Belga

Dat bleek maandagmiddag voor aanvang van de bijeenkomst van het partijbestuur.

Na de verkiezingsnederlaag van de Vlaamse liberalen stelde Verhofstadt zondagavond persoonlijk de verantwoordelijkheid op te nemen voor het resultaat. Partijvoorzitter Bart Somers verklaarde achteraf dat de premier een stap opzij zet.

De dag nadien stelde kamervoorzitter Herman De Croo te vinden dat Verhofstadt "een grote premier is geweest" en dat "Open Vld nog heel sterk op hem moet kunnen rekenen". Hij prees de bekwaamheid van de premier en zei dat die moet worden gekoesterd. Op dit ogenblik kan hij de partij heel goed dienen, luidde het.

Vlaams minister Fientje Moerman hield het kort: "Guy Verhofstadt zal altijd belangrijk blijven voor Open Vld", stelde ze.

Voor senator Patrik Vankrunkelsven is het niet helemaal duidelijk of de speech van de premier ook zijn zwanenzang betekende. Hij hoopt alvast dat Verhofstadt binnen de partij nog kan fungeren. Hij vindt ook niet dat de nederlaag van de partij helemaal op het conto van de premier moet worden geschreven.

Somers benadrukte van zijn kant dat de liberale familie de grootste is in de Kamer en dat zijn partij, in zetelaantal althans, de tweede grootste in Vlaanderen is. Of het initiatief daarmee in het blauwe kamp moet liggen, wilde hij niet zeggen. "Het is aan de Koning om een informateur aan te duiden", besloot Somers.

Nu in het nieuws