1 / 2

Sp.a wil vanuit oppositie meewerken aan staatshervorming

De Vlaamse socialisten kiezen voor de oppositie. Dat heeft Johan Vande Lanotte maandag na afloop van het sp.a-partijbureau aangekondigd. Hij neemt ook ontslag als voorzitter. Over de Staatshervorming valt te spreken.

ssimons

Tot 21 oktober blijft Vande Lanotte aan om nog een aantal praktische dingen af te handelen. Bedoeling is dat nadien ondervoorzitster Caroline Gennez de fakkel overneemt.

Vande Lanotte legde naar verluidt zelf dit voorstel voor aan het partijbureau en werd daarin gevolgd. De beslissing betekent dat er voor de sp.a een eind komt aan 19 jaar ononderbroken regeren.

"Onze normale plaats is in de oppositie. Het tegenovergestelde zou verwonderen. De meerderheid die zich aftekent is inhoudelijk duidelijk anders, wij staan zwak qua aantal zetels en zijn niet nodig voor de meerderheid", verduidelijkte Vande Lanotte de keuze voor een oppositiekuur. De situatie verschilt nu ook totaal van die in 1999, voegde hij eraan toe. Toen kozen de christendemocraten voor de oppositie, waren de socialisten nodig en konden we heel sterke eisen stellen, luidde het.

Deur op een kier

Toch klapte hij de deur nog niet helemaal dicht. Indien de anderen zich bekeren tot het sp.a-programma en ze de 7 speerpunten willen uitvoeren, kan het nog, maar dat vergeleek Vande Lanotte met "een wonder dat uit de hemel valt".

Dat sp.a-spirit oppositie gaat voeren, betekent niet dat het kartel niet bereid zou zijn om een staatshervorming te steunen. "Het is niet omdat we een slecht resultaat haalden dat de bevolking daar het slachtoffer van moet zijn. We gaan niet rancuneus zijn en wat we krijgen voorgesteld op zijn merites beoordelen", dixit Vande Lanotte.

Eenzelfde redenering geldt voor de positie van de partij in de Vlaamse regering. Het waren zondag federale verkiezingen en sp.a wil naar eigen zeggen niet rancuneus reageren op een ander beleidsniveau.

Leterme heeft respect

CD&V-boegbeeld Yves Leterme zegt dat de sp.a met haar keuze voor de oppositie "een belangrijke beslissing" heeft genomen. "Maar dat is het recht van de sp.a", zei hij maandagavond in het Journaal op één. Voor de rest wil hij niet vooruitlopen op mogelijke coalities. Hij meent wel dat Vlaanderen de ambitie moet hebben om de leiding van het land in handen te nemen.

Nu de sp.a voor de oppositie kiest, lijkt de weg open te liggen voor rooms-blauw. "Dat is aan Vlaamse kant in elk geval één van de opties", was het enige commentaar wat Leterme hierop gaf. Op de vraag of Lijst Dedecker bij de gesprekken betrokken kan worden, herhaalde Leterme dat zijn partij wil praten met alle partijen die "constructief willen meewerken aan een positieve toekomst voor land en bevolking".

"Maar laat ons vooral niet vooruitlopen. Eerst is de koning aan zet", herhaalde hij.

Nu in het nieuws