'Spirit is niet dood'

Spirit heeft verloren, maar is niet dood. Dat was de hoofdconclusie van Spirit-voorzitter Geert Lambert maandag na afloop van het partijbureau. Lambert wil uit de verkiezingsnederlaag ook "geen overhaaste conclusies trekken".

Belga

Concreet wil dat zeggen dat Lambert voorzitter blijft, dat ook Bert Anciaux op post blijft als Vlaams minister en dat de kartelformule met de sp.a niet wordt opgeblazen.

"We zijn zwaar aangeslagen. We liggen in de touwen. Dit hadden we helemaal niet zien aankomen", aldus Lambert. Maar in tegenstelling tot wat hier en daar gesuggereerd wordt, is Spirit volgens hem zondag niet gestorven.

Volgens Lambert zijn er 1001 mogelijke oorzaken voor de slechte resultaten. Hij vraagt tijd voor een grondige analyse van die oorzaken. De Spirit-voorzitter twijfelt niet aan het programma en de progressieve koers van de partij, maar geeft wel toe dat de partij er niet in geslaagd is dat programma ook goed te "communiceren en verkopen".

Lambert wil ook geen "overhaaste conclusies" trekken. Hij bood het partijbestuur maandag wel zijn voorzitterschap aan, maar er werd beslist dat Lambert's functie niet ter discussie stond. Ook Bert Anciaux zou op post blijven als Vlaams minister. Ook wat het kartel met sp.a betreft, wil Lambert geen overhaaste beslissing nemen.

"We gaan bekijken welke pistes mogelijk zijn. Daarover moeten we niet met een groggy kop beslissen", aldus Lambert.

Nu in het nieuws