'Het is eerst aan de koning'

CD&V-kopman Yves Leterme werd op lang applaus onthaald op het politiek bestuur van CD&V maandagmiddag. Hij laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken. "Het is aan de koning om een initiatief te nemen", zei hij.

Belga

Na de verkiezingsoverwinning van zondag analyseert het politiek bestuur maandag de resultaten. Leterme werd er opnieuw als een held onthaald en beklom, samen met partijvoorzitter Jo Vandeurzen en stemmenkanon voor de Kamer Inge Vervotte de tafel.

Bij aanvang van het politiek bestuur hield voorzitter Vandeurzen een korte toespraak. "Voor de verantwoordelijkheid die we vanaf de komende dagen en weken zullen moeten opnemen zal dezelfde ploeggeest nodig zijn", zei hij. "We gaan nu samen bekijken hoe we die nieuwe opdracht zullen aangaan", aldus Vandeurzen.

Kopman Leterme blijft intussen op de vlakte over mogelijke coalities. Op de vraag of de MR een premier mag leveren wijst hij er op dat CD&V/N-VA met 1,2 miljoen stemmen de grootste politieke formatie is.

"Maar er is eerst een proces van informatie en formatie dat gevolgd moet worden en de prerogatieven van de koning moeten gerespecteerd worden", zegt hij.

Nu in het nieuws